СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

2 хил. км от Великата китайска стена са изчезнали

Камъните, от които е изградена, са били системно разграбвани през годините от местните хора

Разграбването на камъните от Стената за строителен материал е било насърчавано по време на Културната революция. - 2 хил. км от Великата китайска стена са изчезнали

Разграбването на камъните от Стената за строителен материал е било насърчавано по време на Културната революция.

Великата китайска стена е загубила почти 30% от дължината си, гласи официално проучване в комунистическата страна, цитирано от „Фигаро“. Причината е, че камъните, от които е изградена, са били системно разграбвани през годините от местните хора – действия, насърчавани по време на Културната революция, тъй като стената – строена най-вече по време на династиите Цин, Хан и Мин, е била смятана за символ на деспотизма.

Така са изчезнали около 2 хил. км, а 1200 км са в лошо състояние, констатира Държавната администрация в Китай, изследвала около 9 хил. км от Стената. Масовият туризъм също допринася за разрушаването на паметника, добавя Китайската правителствена агенция.

Великата китайска стена не е единна структура – съставена е от отделни сегменти, строени в различни епохи – началото е поставено през ІІІ век пр. н. е. Общата й дължина, ако се вземат и изчезналите й части, както и тези, образувани от природния релеф, е около 21 хил км.

Противно на разпространяваните твърдения, Великата китайска стена не се вижда с просто око от Луната.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90