POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

2 златни монети за над 200 хил. лв. спасени от търг в Швейцария

Изкопани от иманяри и изнесени незаконно от България

Ауреус, сечен през 193 г. от Септимий Север в чест на Legio XIV Gemina – легионът, който го провъзгласява за император. - 2 златни монети за над 200 хил. лв. спасени от търг в Швейцария

Ауреус, сечен през 193 г. от Септимий Север в чест на Legio XIV Gemina – легионът, който го провъзгласява за император.

Две изключително ценни римски монети, изнесени незаконно от България, бяха спрени от търг в Швейцария от нашите власти. Монетите са сечени от император Макрин и от Юлия Домна. Аукционът за продажбата им бил на 13 декември. Началната цена на ауреуса на Юлия Домна е била 14 893 евро, а на Макрин – 115 836 евро.

Акцията по спирането на продажбата е станала възможна с усилията на министерствата на културата и на външните работи, на посолството ни в Швейцария, на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, както и на Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР /ГДКП/ – сектор „Противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности”.

В МВР е постъпил сигнал, че ценностите ще бъдат предложени на търга в Швейцария. Получена е била информация, че монетите са намерени при иманярски разкопки в северна България през 2013 г. и изнесени през 2014 г. в чужбина, а след това препродадени на дилъри. За извършените иманярски разкопки и за незаконния износ на културни ценности, сред които и спасените монети, се води полицейско разследване.

От Министерство на културата е било изпратено писмо в Швейцария с искане монетите да бъдат свалени от продажба. Междувременно за едната от тях е имало наддаване и цената й е стигнала 170 хиляди евро. В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно монетите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС