POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

20 години без Даяна, двете страни на истината за нея

Днес и утре излъчват два филма за принцесата - по БНТ официално одобрения, по „Нешънъл джиографик“ отхвърляния от семейството

Два филма за принцеса Даяна в два последователни дни, по повод 20-ата годишнина от смъртта на принцесата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 20 години без Даяна, двете страни на истината за нея

Два филма за принцеса Даяна в два последователни дни, по повод 20-ата годишнина от смъртта на принцесата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 31 август 1997-а, преди точно 20 години, принцеса Даяна загива в ужасяваща автомобилна катастрофа. За британците събитието е равнозначно с убийството на Кенеди за американците – и трагедията отекна до всички кътчета на света. Сега, за годишнината от загубата на Даяна, в България ще имаме шанса да видим два нови филма по случая – единият е на Би Би Си и официално одобрен, а другият силно противоречив с факта, че съдържа записи с гласа на уелската принцеса, в които тя говори за личния си живот.

На 31 август от 22 часа „Нешънъл джиографик“ ще излъчи „Даяна: Нейната история, с нейните думи“. Това няма да е световна премиера на филма – той вече бе видян във Великобритания в началото на месеца и срещна остра реакция, въпреки че от кралското семейство се въздържаха от коментар.

„През 1991 г. в двореца „Кенсингтън“ Даяна, принцеса на Уелс, участва в поредица от тайни разговори, записани с нейно позволение от близък приятел – за да бъдат използвани от журналиста Андрю Мортън. Той работи по книга за това какъв е животът на най-сниманата жена в света – гласи официалното описание на филма. – Обществото не знае, че бракът на Даяна с принц Чарлс е в критичен момент. Сега „Нешънъл джиографик“ разкрива мислите и чувствата на Даяна в този специфичен етап от живота ѝ, представяйки една от страните в изключително сложна история… нейната страна. Изцяло с гласа на принцесата, без диалог, повечето от тези уникални записи никога не са били излъчвани преди.“

Филмът съдържа още архивни фотографии и видео и „отразява емоционалното пътуване на принцесата от детството ѝ до връзката и с принца, като поставя под микроскоп обществения ѝ живот“.

В началото на месеца Холи Бакстър от „Индипендънт“ разказа, че филмът дава възможност да чуем относително нецензурираните думи на принцесата, че е била „абсолютно наранена”, когато при обявяването на годежа им принц Чарлс отговорил на въпрос на репортер дали е влюбен по следния начин:

„Каквото и да означава „влюбен“.

Говори още за булимията си, за това как няма никой, на когото да се разкрещи, който да я прегърне или изслуша, когато плаче.

Против излъчването на филма бяха от монархистите във Великобритания, през близката приятелка на принцесата Роза Монктън, та до брата на Даяна Ърл Чарлс Спенсър. Множество медии определиха „Даяна: Нейната история, с нейните думи“ като противоречив… но признаха, че това е важен исторически извор и не бива да се неглижира. Появиха се дори аргументи, че именно този филм води към капката за премахването на монархията

Официално приет от „Бъкингам“ филм ще видим в България ден по-късно. На 1 септември (петък) от 20,55 часа БНТ предава „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“. Чрез непопулярни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на принцесата, както и с истории от обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър предава шока, през който преживява британската нация през 1997 г., а и по-късно.

Специални интервюта има и със синовете на Даяна Хари и Уилям, които в детайли говорят за събитията в трагичната седмица – от новините за смъртта на майка им до деня на погребението ѝ.

„Седем дни, които разтърсиха света“ проследява реакциите на кралското семейство в една сложна ситуация за тях. Обществените нагласи, обвиненията, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция – са част от темите, които изследва работата на Райдър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg