Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

20 години по-късно: Централната минерална баня в Банкя отваря врати

В автентичната сграда, но след основен ремонт

Гражданите чакат отварянето на Царските бани от 2001 г. Снимка: Фейсбук - 20 години по-късно: Централната минерална баня в Банкя отваря врати

Гражданите чакат отварянето на Царските бани от 2001 г. Снимка: Фейсбук

Централната минерална баня в Банкя най-сетне отваря врати за гражданите, повече от 20 години след като бе затворена за посетители. Ремонтът на сградата завърши през 2020 г. и след провеждане на необходимите тестове ще заработи с посетителите на 30 септември.

Ден по-рано ще се проведе Ден на отворените врати. Гражданите, които желаят да посетят банята предварително, може да го направят с организираните от Общината обиколки с начални часове 14 ч. и 17 ч. Откриването ще се проведе по-рано през деня в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков.

Днес в Минералната баня, построена по времето на цар Фердинанд и известна като Царска, има модерен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Ремонтът на сградата е засегнал както екстериора, така и интериора, но автентичният вид, проектиран от водещия специалист в областта проф. Карл Хохедер, е запазен. Готов е големият басейн с напълно възстановен купол, по края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята – отворена мида.

Запазени са малките мраморни корита. Снимка: Фейсбук

Вижте още: ЧЕСТИТА (МИНЕРАЛНА) БАНЯ В БАНКЯ!

Изцяло реставрирани са и други елементи, емблематични за интериора, като например буковите прегради в кабинките. От лявата страна на входния салон сред запазените дървени прегради има ретро кафене – виенски салон. На втория етаж на банята има зала за лечебна физкултура и аеробика. СПА центърът е едно ниво под банята. Там са сауните, парна баня и три малки басейна – джакузи, с различна температура на водата за контрастни процедури.

30 септември е първият официален работен ден на банята от 2001 г. насам. Снимка: Фейсбук

Банята спира да работи през 2001 г. В края на 2017 г. „Консорциум Банкя 2020“ спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница на стойност 7 939 000 лв. с ДДС. Средствата за ремонта бяха осигурени, след като общината продаде на „Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята. Частният инвеститор ще ползва хотела 35 години, след което той ще премине под управлението на общината.

Наскоро стана ясно, че Централните минерални бани ще бъдат временно стопанисвани от общинското дружество „Софийски имоти“, но в период не по-дълъг от три години. В доклада вносителите одобриха учредяване право на ползване на „Софийски имоти“ ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански помещения. До решението управлението на банята да бъде дадено на „Софийски имоти“ се стигна, след като не се намериха кандидати за концесионери на минералната баня.

Снимка: Фейсбук

Ценните свойства на минералната вода, която блика в Банкя, са отдавна известни и това я прави подходяща за различни лечебни процедури и релаксация.

От 30 септември нататък, банята ще работи всеки ден от 9 до 20 ч.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg