Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

20 години след „Смело сърце“: историята на Робърт I в отделен филм

„Нетфликс“ снима драма за владетеля, установил независимостта на Шотландия

Паметник на националния герой на Шотландия Робърт Брус. - 20 години след „Смело сърце“: историята на Робърт I в отделен филм

Паметник на националния герой на Шотландия Робърт Брус.

Историята на Робърт I ще бъде разказана в стрийминг-платформата „Нетфликс“. С проекта Outlaw King („Крал извън закона“) се заема шотландският режисьор Дейвид Макензи, а в главната роля ще е Крис Пайн, пише „Хералд Скотланд“. Макензи вече е написал сценария за филма, а снимките започват в Шотландия през август.

Робърт I, известен и като Робърт Брус, е владетелят, който укрепва независимостта на Шотландия от Англия. Той живее между 1274 и 1329 г. и се появява (но епизодично) във филма на Мел Гибсън „Смело сърце“ (1995). Според „Варайъти“, за разлика от историята в носителя на няколко оскара, сега Робърт ще бъде в центъра на сюжета и ще се сражава в името на идеята за свободна страна не само срещу британците, но и срещу Католическата църква.

Наскоро Макензи засне филма „На всяка цена“, който бе номиниран за Оскар за най-добър филм тази година. Тандемът оттам, Пайн и Бен Фостър, ще се събере и в „Крал извън закона“.

На битката при Банъкбърн през юни 1314 г. Робърт побеждава значително по-многочислената английска армия под знамената на Едуард II. Така той потвърждава новото утвърждаване на независима шотландска монархия.

Четири години по-късно Робърт I получа папско признание като крал на независима Шотландия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg