Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

20 прочути образа на Левски в изложба

Галерия Лоранъ не ги предлага на бройка, а като колекция

Христо Нейков, „Аз съм Левски”, детайл - 20 прочути образа на Левски в изложба

Христо Нейков, „Аз съм Левски”, детайл

Двайсет оригинални илюстрации с образа на Васил Левски предлага столичната галерия „Лоранъ“ в навечерието на 142-годишнината от гибелта на Апостола. Рисунките на големия български график и илюстратор Христо Нейков и ще могат да бъдат видени от ценителите от 11 до 25 февруари.

Илюстрациите са създадени през 1972 и 1974 г. за детските издания „Апостолът в премеждие“ на Иван Вазов и „Аз съм Левски“ на Серафим Северняк. Тези книжки са останали в съзнанието на няколко поколения българи от началото на 70-те години и след това.

„Случайно попаднахме на тази сбирка и веднага решихме да я закупим, – казва собственикът на „Лоранъ“ Лаврен Петров. – Не продаваме отделни рисунки, искаме да запазим цялата колекция в цялост.“

Христо Нейков, „Левски със знамето”

Христо Нейков, „Левски със знамето”

„Христо Нейков е сред майсторите на рисунката в българското изкуство и както често обичат да припомнят – достоен ученик на големия Илия Бешков. И ето, че изложбата в галерия „Лоранъ“ дори в камерния си характер успява да внуши изключителния, мощен размах на неговото графично перо. Свободата на линията, задъханото движение на щриха, смело положените цветни петна съставят онази експресия, която характеризира творбите на Христо Нейков изобщо. Тя е доминанта и в представените тук илюстрации, пластически и идейно завършени. Този така точно намерен графичен език кореспондира с динамиката на самия текст, с напрежението и емоцията вътре в разказa, в противопоставянето на героите и техните образи. Художникът постига това с невероятна лекота. Изложбата именно показва всеки отделен лист в качеството му на завършено и самостойно произведение“, анализира изкуствоведката Анелия Николаева.

Илюстрациите са нарисувани с туш и перо, репродуцирани по фото път, върху които художникът е добавил цветове от темперни бои.

Христо Нейков, „Левски на бесилото”

Христо Нейков, „На бесилото”

Христо Нейков (1929 – 1999) завършва илюстрация в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Преподавател (1973), доцент (1978) и професор (1983) по илюстрация, ректор (1983 – 1985) на Академията. Член на УС на СБХ (от 1960), зам.-председател на СБХ (от 1970) и председател (от 1985), многократно избиран за секретар на секция „Графика“. Работи в областта на кавалетната графика и илюстрацията в рзлични техники и материали – литография, офорт, рисунка с креда и туш. Участва в почти всички ОХИ, националните изложби на илюстрацията, в редица международни биеналета на графиката и илюстрацията, изложби в чужбина. Реди самостоятелни изложби в София (1960, 1977, 1983), Москва (1968, 1977), Италия (1970). Носител е на ордени и отличия, сред които „Кирил и Методий“ – II ст. (1963), „Народна Република България“ – I ст. (1979), награди от СБХ за постижения в илюстрацията, и др.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90