Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

200 охранители блокират Дубровник за гола сцена в „Игра на тронове“

200 000 долара похарчени за снимките с Лина Хийди

Лина Хийди в образа на злата кралица Церсей Ланистър. - 200 охранители блокират Дубровник за гола сцена в „Игра на тронове“

Лина Хийди в образа на злата кралица Церсей Ланистър.

Снимките на новия пети сезон на „Игра на тронове“ блокираха част от красивия хърватски град Дубровник. Продуцентите на сериала похарчиха 200 000 долара и отделиха четири дни за гола сцена с Лина Хийди, която изпълнява ролята на злата кралица Церсей Ланистър.

За да не я видят странични хора без дрехи, мястото на снимките беше отцепено, магазините в околността затворени, а собствениците им бяха компенсирани за времето, в което по принуда не са въртели търговия. Покрай суматохата около „Игра на тронове“ са били наети допълнително над 200 охранители.

На мястото на снимките с Лина Хийди са присъствали само четирима души, всеки от които е подписал договор за конфиденциалност. Строго забранено е било използването на лични фото- и видеокамери, както и на мобилни телефони, а глобата е била 250 000 долара.

В сцената, заради която беше парализиран курортният град, кралица Церсей трябваше да излезе гола от църква „Свети Николай“ и да премине по улиците. В края на август обаче Дубровнишката епархия отказа да даде разрешение за снимки, което наложи намирането на нова локация.

Първоначално продуцентите на „Игра на тронове“ смятаха да се откажат от снимките в Дубровник заради негативната реакция на католическа църква. Все пак в края на септември те намериха алтернатива.

Сериалът се снима в Хърватия още от втория сезон. Именно в Дубровник се намира и прочутият Кралски чертог с железния трон от мечове. Въпреки конфликта с църквата, местните туристически компании печелят добре от екскурзии до локациите, които имат отношение към фентъзи сагата на Джордж Р. Р. Мартин.

Премиерата на първия епизод от петия сезон на „Игра на тронове“ е насрочена за април 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg