Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

2015: Най-скъпите произведения на изкуството

Пикасо, Джакомети и Уорхол – изминалата година разби рекорди по артпродажби

Алжирски жени (О), Пабло Пикасо (1955) - 2015: Най-скъпите произведения на изкуството

Алжирски жени (О), Пабло Пикасо (1955)

2015-а разби рекорди на пазара с произведения на изкуството. Купувачите остават напълно склонни да дават огромни суми, а фокусът им е насочен най-вече към творби от модерното, съвременното и следвоенното изкуство, разказва сайтът Artsy.net. Аукционна къща „Кристис“ пък направи може би най-силната година в историята си. Те продадоха 8 от 10-те най-скъпи произведения в списъка по-долу и постигнаха за първи път седмица с 1 милиард долара приходи – през месец май.

„Алжирски жени (О)“, Пабло Пикасо (1955)

179,4 млн. долара1„Кристис“ предложи „Алжирски жени“ в своя търг „Поглед към миналото“ – посветен на следвоенно и съвременно изкуство на 11 май. След същинска война между анонимни кандидати по телефона, творбата се продаде за 179,4 милиона долара и разбира рекорда за най-скъпа картина, продавана някога на търг.

Платното е сред иконичните творби на Пикасо и е от серия от 15 вариации по Делакроа. Художникът започва да ги рисува (именувани от „А“ до „О“) в седмиците след смъртта на приятеля му и съперник в изкуството Анри Матис.

„Полегнало голо тяло“, Амедео Модиляни (1917-18)

170,4 млн. долара

2

„Полегнало голо тяло“ е втората най-скъпа картина, продавана на търг – за 170,4 млн. долара през ноември. За платното наддаваха шестима души, а аукционът приключи само за девет минути – и вкара Модиляни в клуба на 9-цифрените художници, редом до Бейкън, Уорхол и Пикасо.

Картината, ода на бунта срещу войната на Модиляни, и до днес буди възхищение – точно както го е направила и при първото си изложение в Париж през 1917-а.

„Сочещият човек“, Алберто Джакомети (1947)

141,3 млн. долара

3

Както и „Алжирски жени“ на Пикасо, 70-сантиметровата скулптура на Алберто Джакомети бе продадена на търга „Поглед към миналото“ през май – за 141,3 млн. долара. Творбата създаде нов рекорд за най-скъпа скулптура – а това е и второто нещо на Джакомети, продадено за повече от 100 милиона долара, в рамките само на шест месеца.

„Сочещият човек“ е едната от шестте отливки на творбата, четири от които принадлежат на музеи. Всички те са направени само за една нощ в Ню Йорк за изложба на Джакомети през 1948 г.

„Медицинска сестра“, Рой Лихтенщайн (1964)

95,4 млн. долара

4Макар да не съдържа прочутото за творчеството на Рой Лихтенщайн балонче с реплика, „Медицинска сестра“ се продаде за 95,4 милиона долара, подобрявайки рекорда за картина на поп-арт художник от 2013-а – с „Жената с цветна шапка“ от 1963-а, купена за 56,1 млн. Платното на Лихтенщайн е вдъхновено от изображение в комикс от 60-те години и за последно бе предлагано на търг през 1995-а, когато бе продадено за едва 1,7 милиона долара.

„Номер 10“, Марк Ротко (1958)

81,9 млн. долара

5

Седем души наддаваха за „Номер 10“ на Марк Ротко – и търгът в „Кристис“ през май завърши с продажба за 81,9 милиона долара, втората най-скъпа картина, дело на абстракционист. Творбата не бе виждана публично от близо 30 години.

Неназована, Сай Твомбли (1968)

70,53 млн. долара

6

Картината на Твомбли е част от поредицата му творби на черна дъска. Предварителните очаквания за продажбата бяха за около 60 милиона – но търгът ги надскочи сериозно. Произведението предложи филантропката от Лос Анджелис Одри Ирмас, а част от приходите бяха вложени в изграждането на център за изкуство.

Картините на черна дъска на Твомбли са рисувани между 1966 и 1973 и препращат към опита на художника като криптолог в Пентагона. Те са особено признати заради употребата си на сивото, традиционно смятано за труден цвят за творците.

„Подутата“, Пабло Пикасо (1901)

67,5 милиона долара

7

Когато колекционерът и бивш собственик на „Подутата“ на Пикасо Уилям Кох започва консервация на картината през 2000-а, се открива скрито до момента шеговито изобразяваване на анархисткия приятел на художника Пер Манях да уринира върху платното, заедно с посвещение към него, което предполага, че картината е била нещо като картичка за подарък.

Нарисувана в началото на Синия период и последвала самоубийството на Карлос Касагемас, приятел на художника, картината изобразява гола кабаретна артистка, продукт на разврата и трагедията, които често захранват креативността на Пикасо.

„Бюст на жена“, Пабло Пикасо (1938)

67,4 млн. долара

8

Портрет на Дора Маар, любовница на Пикасо, „Бюст на жена“ е третата най-скъпа покупка в „Поглед към миналото“, събрал творби от 1902 до 2011 г. Картината вече е собственост на хазартния магнат Стив Уин – след като надскочи с над 10 милиона първоначалната си оценка от 55 млн.

„Оцветена Мона Лиза“, Анди Уорхол (1963)

56,2 млн. долара

9

Ситопечатната творба бе закупена от колекционера и галерист Лари Гагосян през май. Произведението включва изображение на Мона Лиза, взето от брошура, което Уорхол адаптира с прочутия си цветен поп-арт стил. Творбата е направена покрай истерията покрай момента, когато истинската „Мона Лиза“ на Леонардо заминава за експозиция извън Франция – в САЩ през януари, 1963 г.

„Почивка“, Лушън Фройд (1994)

56,2 млн. долара

10

Част от поредица от четири картини, портрети на Сю Тили, „Почивка“ е продадена на Пилар Ордовас за 56,2 милиона долара, като така подобрява предишния рекорд на Фройд. Преди това творба от същата серия, „Сън“ от 1995, става най-скъпото платно от жив худоник, продавано някога на търг – с 33,6 милиона през 2008-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg