Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

2020: Годината на Марс

SpaceX с ново забавяне на мисията до Червената планета

2020-а се очертава да е доста натоварена около Марс. - 2020: Годината на Марс

2020-а се очертава да е доста натоварена около Марс.

Миналата година SpaceX обяви дързък план за излитане на космически „Дракон“ към Марс още през 2018-а – в първата по рода си частна мисия до Червената планета. Но сега изглежда, че компанията ще отложи старта с поне две години. Президентът на програмата Гуин Шотуел потвърди, че засега компанията планира пътуването към Марс да стане реалност през 2020 година, което ще позволи на специалистите да се съсредоточат и върху други свои амбициозни проекти, съобщава сайтът The Verge.

„Бяхме определили старта за 2018 г., но трябваше да вложим повече ресурси и да се фокусираме по-силно върху програмата Falcon Heavy и избора на екипаж – каза Шотуел на поредната предстартова пресконференция В Кейп Канаверал, Флорида. – Така че сега ще търсим нова стартова дата – в рамките на 2020 г.“.

Една от целитге в мисията на Red Dragon е да бъдат тествани технологиите, необходими за мекото приземяване на тежкото оборудване върху повърхността на Марс – задача, която е доста трудно постижима. Марс има особено тънка атмосфера, която не осигурява достатъчна плътност, за да забави пристигащите космически кораби. Има риск тежките товари да се ударят в повърхността на планетата с прекалено голяма скорост. Правителствените агенции също са имали трудности с решаването на този проблем.

За разлика от други спускаеми апарати на Марс, Red Dragon на SpaceX трябва да намали скоростта преди кацането с помощта на ракетни двигатели, вградени в корпуса му – технология, известна като свръхзвукова ретро-тяга. При успех, това ще бъде най-голямото превозно средство, който някога е казало на Червената планета. Но преди да видим дали това ще се случи сега, ще трябва да минат най-малко четири години.

SpaceX трябваше да отложи мисията с две години, тъй като тогава е следващата най-добра възможност за изстрелване. Пътуванията до Марс е най-добре да тръгват на всеки 26 месеца, когато планетата изравнява орбитата си със Земята. Сега SpaceX вече разполага с повече време, за работа по другите си големи цели, като първият старт на Falcon Heavy – по-голям вариант на тяхната ракета Falcon 9 – който се очаква да се случи това лято, според Шотуел.

Освен това, SpaceX внесе подобрения в капсулата Dragon, така че тя може да пренася астронавти до Международната космическа станция. Компанията има за цел да доставя екипаж на борда на станцията за първи път през 2018 г., въпреки че скорошен правителствен одит хвърли сериозни съмнения относно тази времева рамка. На пресконференция Шотуел потвърди, че специалиститеот от SpaceX са сигурни, че ще транспортират екипаж през 2018 г., въпреки съмненията изразени в доклада. Вероятно забавянето на мисията Red Dragon ще помогне на компанията да постигнете тази цел.

Ако SpaceX успее да стартира марсианската си мисия през 2020 г., по това време трафикът около Червената планета ще бъде доста натоварен. Следващият самоходен апарат на НАСА (Mars Rover) трябва да бъде доставен също през 2020 г., както и подвижният апарат на мисията ExoMars – съвместен проект между „Роскосмос“ и Европейската космическа агенция, който ще търсят признаци на живот на планетата. Обединените арабски емирства планират да изпратят спътник на Марс през 2020 г., а и Китай изрази намерение за достигане на Марс до края на десетилетието.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах