Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

21 години след смъртта: още от историята на Даяна

Излиза ново, допълнено издание на  „Даяна. Нейната истинска история“ от Андрю Мортън

21 години след смъртта ѝ, Даяна продължава да е обичана от британския народ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 21 години след смъртта: още от историята на Даяна

21 години след смъртта ѝ, Даяна продължава да е обичана от британския народ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди 21 години на 31 август принцеса Даяна губи живота си след катастрофа в тунел в Париж.

Доста преди това – през 1992 г., излиза изповедта ѝ. Обичана от народа, необичана в Двореца, тя разказва преживяванията си пред журналиста Андрю Мортън, публикувани в книгата „Даяна. Нейната истинска история“. Преди година БНТ излъчи докумунталния филм на Би Би Си „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“ (одобрен от Бъкингам), а „Нешънъл Джиографик“ – „Даяна: Нейната история, с нейните думи“ (отхвърлян от кралското семейство). Сега на българския книжен пазар излиза допълнено и преработено издание на биографията от Андрю Мортън, озаглавено „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“.

Мортън разкрива истината за работата си с нея едва през 1997 г., непосредствено след смъртта ѝ. Никога преди това представител на кралското семейство не е говорил публично така откровено – за родителите си и травмата след раздялата им, за папараците, за първия път, в който казва на Чарлс „Обичам те“ и неговия отговор „Каквото и да значи любовта“, за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Елизабет Втора и останалите членове на семейството, за синовете си, за болестта си, за надеждите, страховете и мечтите си.

„Даяна. Нейната истинска история“ променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Посрещната със съмнение, книгата се превръща в класика не само заради съдържанието си, а и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ.

„Ако Даяна се беше родила през Средновековието, щеше да бъде обезглавена“, споделя след прочитането на книгата бившият прессекретар на кралицата Дики Арбитър.

В новото преработено и допълнено издание Андрю Мортън представя изцяло нови откъси от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg