Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

21 мига от военния парад с три „МиГ“-а (снимки)

Самолети, хеликоптери и представителни роти (но без сухопътна техника) излязоха на жълтите павета за празника на Армията

Снимки: Емил Георгиев - 21 мига от военния парад с три „МиГ“-а (снимки)

Снимки: Емил Георгиев

Парадът на българската армия премина по бул. „Цар Освободител“ за Деня на храбростта и, макар този път без тежката сухопътна техника, събра погледите на стотици любопитни детски очи, хиляди граждани и… едно куче в камуфлажна униформа. Странно, присъстваха и руски знамена – но нашите бяха повече. Точно преди колоната да тръгне по жълтите павета в посока площад „Александър Батенберг“, ненадейно слънцето си проби път в иначе мрачния ден и огря първия хеликоптер с българското знаме. А в края на парада, като кулминация, прелетяха три „МиГ“-а – ниско, гръмотевично и зрелищно.

Традиционно реч произнесе и президентът и върховен главнокомандващ за армията – тя бе първа за Гергьовден за Румен Радев, а край него на трибуната пред Двореца стояха и новият военен министър Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, новият стар премиер Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др.

„Нека този празник продължава да споява народ, и армия – заяви в речта си Радев. – Защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна. Честит празник!“

След това прозвуча българският химн, а по булеварда преминаха представителните части на различни видове войски. А за десерт, с атрактивна маневра (и силна миризма на изгоряло гориво) профучаха и трите самолета „МиГ“.

Предлагаме ви общо 21 мига от военния парад на 6 май.

Незнайно защо на парада се появиха и руски знамена…

… дори за селфита.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg