Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

22 въпроса към директора на Националната библиотека

Покривът тече при всеки дъжд, ремонтът се бави, в сградата е студено, заради ел. инсталацията не се позволяват дори „духалки“, а столът е даден за нощния клуб „Библиотека“

Читалня № 4 в Националната библиотека по време на последните дъждове в София. Снимка: Ангел Златков - 22 въпроса към директора на Националната библиотека

Читалня № 4 в Националната библиотека по време на последните дъждове в София. Снимка: Ангел Златков

140 години от основаването на Националната библиотека „Кирил и Методий“ ще бъдат отбелязани тържествено на 10 декември в централното фоайе на емблематичната сграда. Но доколко настроението на работещите в Библиотеката ще бъде празнично, след появата на едно писмо до директора им Красимира Александрова, получено и в „Площад Славейков“? Изпратено от ръководство на КНСБ в Националната библиотека, в него са отправени 22 въпроса към Александрова, които отбелязват проблемите в институцията.

Ето някои от тях: течащият покрив на сградата, от който през февруари 2017-а падна парче и рани читател; липсата на елементарни битови условия за служителите; отнетия стол на Националната библиотека, използван за нощния клуб „Библиотека“. Въпрос за заплатите отсъства (средната там в момента е 848,37 лв.), защото в бюджета за култура през 2019-а е заложено увеличение на парите за библиотеките, респективно и на възнагражденията за работещите в тях. Бюджетът на Националната библиотека през 2018-а е 3, 393 млн. лв., а през 2019-а ще бъде 3,639 млн. лв. Относно питането за ремонта, за който държавата дава 782 400 лв., пиарът на културния институт Виолета Цветкова обясни пред „Площад Славейков“, че вече е проведена обществената поръчка и на 5 ноември е подписан договорът с изпълнителя – но ремонтът ще започне, когато позволят климатичните условия.

Поканихме директора на Националната библиотека да отговори на поставените въпроси. Междувременно Ви предлагаме пълния текст на писмото.

„До Директора на Националната библиотека
„Св. св. Кирил и Методий”,
доц. Красимира Александрова

Кога?

22 въпроса от синдикалната организация на КНСБ в НБКМ

Уважаема г-жо Директор,

Всички ние имаме привилегията да работим в най-старата национална културна институция в годината, когато се отбелязва нейната 140-а годишнина – съвпадаща и с годишнината от раждането на свободната българска държава.

В навечерието на това събитие, честването на което е по средата на Вашия мандат като директор, синдикалната организация на КНСБ отправя към Вас някои конкретни въпроси относно настоящето и близкото бъдеще на Националната библиотека (НБКМ), надявайки се на също така конкретни отговори от Ваша страна:

1. Кога ще представите пред служителите на НБКМ и пред обществеността – на сайта на институцията, пълния текст на своята концепция, с която спечелихте конкурса за директор на НБКМ през май 2016 г.?

2. Кога ще бъде ремонтиран покривът на Националната библиотека? Защо това не се случва, въпреки осигурените от държавата средства и въпреки проведената обществена поръчка и подписания на 5 ноември 2018 г. договор с фирма „Биад-С“? Има ли това връзка с изразените в медиите съмнения в обществената поръчка?

Вярно ли е, че в момента тече проверка на обществената поръчка? Вярно ли е, че парите за ремонта не се превеждат на Националната библиотека от Министерството на културата, именно заради тази проверка? Ако това е така, кой ще поеме отговорност за проведената обществена поръчка и за неосъществения ремонт на течащия покрив, който може да се разпадне през предстоящата зима?

3. Кога в Националната библиотека ще има топла вода? От началото на Вашия мандат – вече трета зима – в НБКМ няма топла вода. В XXI век служителите и читателите, чиято ежедневна работа е свързана с архивни документи, прах и мастила, мият ръцете си единствено със студена вода. Като в затвор, с ледена вода мият и чиниите си десетките служители на Националната библиотека, които се хранят на работните си места с храна, носена от вкъщи поради липсата на каквито и да било други условия за хранене.

4. Кога в Националната библиотека ще има стол за над 200-те служители или поне кафене със закуски? Това е сигурно единствената национална библиотека в света, в която за служителите и читателите няма дори кът за хранене и кафе.

„Народните будители” обядват на бюрата си с храна, носена от вкъщи, или „нелегално” в студентския стол на Софийския университет, унижавайки се да им бъдат искани документи и да бъдат връщани от портиерите.
Докога бившият стол на библиотеката ще е единствено нощен клуб на едно известно в медийните среди семейство, вместо да осигурява храна на служителите, както е по договора за наем, вероятно отдавна изтекъл?

5. Кога ще се намери трайно решение за отоплението? Старите чугунени радиатори от средата на миналия век и запушените тръби не отдават и минимална топлина. От старата дограма става течение и дискомфорт за читатели и служители. На служителите се забранява използването на печки „духалки” заради „слабата електрическа мрежа”. Същата мрежа обаче според специалисти се натоварва максимално от мощното осветление, озвучаване и климатизация на нощния клуб.

6. Кога ще бъдат осъществени от ръководството участия в европейски проекти и програми за подобряване на материалната база?

7. Кога ще има нови компютри за читателите?

8. Кога ще има по-добро осветление в читалните и в работните помещения?

9. Кога ще има адекватна охрана, която да отсява агресивни посетители и такива с лоша хигиена или в нетрезво състояние, създаващи дискомфорт на останалите?

10. Кога за хранилищата ще бъде осигурена поне една машина за почистване на книги?

11. Кога ще бъде осигурено топло облекло за работещите в складовете?

12. Кога по етажите ще има нормални отделни тоалетни за мъже и за жени, а не смесени, които създават конфузни ситуации и са в окаяно състояние и с отблъскваща хигиена?

13. Кога ще има нормални медицински прегледи за служителите – в специализирани клиники, а не формални такива, извършвани в студените помещения на библиотеката, включително вземането на кръв и изхвърлянето на медицински отпадъци в кошчетата и тоалетните?

14. Кога ще бъде преустановено намаляването на работните места в електронната система COBISS през лятото, с цел пестене на средства за абонамент, което създава затруднения в текущата работа на отделите?

15. Кога ще бъде преустановено задължителното участие на различни специалисти в бригади по складовете през лятото, от което страда пряката им работа?

16. Кога и как ще бъде преустановена тенденцията за спад на читателските посещения?

17. Кога ще се разширят базите данни с електронни ресурси?

18. Кога ще бъде създадена по-удобна среда за читателите – пътеводител на библиотеката, баджове и визитки на служителите, които работят с читатели, издатели и т.н.

19. Кога НБКМ ще престане да бъде единствената национална библиотека без книжарница, без кът за сувенири и брандирани продукти като брошури, календари и др.?

20. Кога сайтът на НБКМ ще има английска версия и ще стане по-достъпен и адекватен на времето?

21. Кога ще има сътрудничество с други културни институции, с цел взаимен обмен на посещения?

22. Кога ще се предприемат участия в граждански и доброволчески инициативи, като работа със сираци, неграмотни и др., които да повишат престижа на НБКМ сред обществеността?

София, 5 декември 2018 г. Ръководство на СО на КНСБ в НБКМ

Председател: Ганчо Ганчев
Изпълнителен секретар: Боряна Табакова
Организационен секретар: Анелия Георгиева

Документът е заведен в деловодството на НБКМ. Въпросите са изготвени на семинари на СО, проведени на 26 октомври и 2 ноември 2018 г. и са обобщени от ръководството на синдикалната организация. Поради важността на голяма част от тях не само за служителите на НБКМ, но и за потребителите на библиотеката, както и за широката културна общественост, ръководството на СО им дава публичност, като призовава за също така публични отговори от страна на директора доц. Красимира Александрова.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90