Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

24 май с Иван Добчев по БНТ

Медията излъчва документален филм за режисьора. По-късно предава „Аскерите“, в които е номиниран

Режисьорът Иван Добчев - 24 май с Иван Добчев по БНТ

Режисьорът Иван Добчев

„Пътят към Тива“ – документален филм, посветен на режисьора Иван Добчев и създаването на постановката „Антигона“, ще покаже БНТ на 24 май. Портретът ще бъде излъчен в 14 ч., а часове по-късно ще стане ясно дали Добчев и представлението му ще бъдат оценени и на наградите „Аскеер“. Церемонията ще бъде предавана на живо по телевизията.

Филмът за Иван Добчев е на младия режисьор Николай Василев. Камерата проследява кастинга за главна женска роля в пиесата на Жан Ануи, изследва образа на младото поколение през срещите с актрисите и се опитва да разбере с какво ги впечатлява Антигона.

„Антигона е носител на ценности, които днес са невъзможни. Кой днес е готов да умре, за да изпълни дълга си, или за да не живее по правилата на родителите си?“, обяснява Василев.

Под формата на вътрешен диалог „Пътят към Тива“ предлага разсъжденията на Иван Добчев за конформизма, за конфликтите между ума, дълга и чувствата.

Заснети са моменти от репетициите на „Антигона“, изработването на декора от художника Светослав Памукчиев и създаването на музиката към постановката от Христо Намлиев.

Оператор на филма е Борислав Георгиев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах