Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

24 май трябва да бъде националният ни празник

Провокацията с руската изложба граничи с чистата глупост, няма спор за историческите факти около Солунските братя

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - 24 май трябва да бъде националният ни празник

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Руската изложба за 24 май в София наистина е възмутителна провокация. Тя не е случайна и е интересно какво се цели с нея. Може би нов раздор между балканските, славянски съседи и приятели – България, Сърбия и Македония?

Русия напоследък целенасочено „гради“ такива разломи, за да попречи на страните от Западните Балкани да влязат в НАТО и Европейския съюз. Но в случая провокацията граничи с чистата глупост. Защото никоя южнославянска или друга славянска страна (като Украйна) не би приела руското имперско-шовинистично изопачаване на историческите факти.

Няма спор между световните учени от всички страни, включително видни руски учени като академик Дмитрий Лихачов, за историческите факти: Солунските братя (от Византия) св. св. Кирил и Методий създават глаголицата. Те никога не са посещавали, нито имат някаква пряка връзка с Русия. Те разпространяват азбуката си във Велика Моравия. Техните ученици са посрещнати в България, в Първото българско царство (или Първата Българска империя, според учени като сър Стивън Рънсиман и „Енциклопедия Британика“) по времето на княз Борис I и цар Симеон I, когато се създават двете литературни школи в тогавашна България – Охридската и Преславската. Кирилицата е създадена – вероятно от св. Климент или св. Наум, именно в тази държава. Езикът, на който те са писали, както и Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, езикът, който е в основата на черковно-славянския, и който е пренесен чрез богослужебните книги в Русия 120 години по-късно, е южнославянският език, който е бил официален език в Първата българска държава. Русия, както казва Лихачов, и не само той, получава литературния и книжния си език от България.

Мисля, че е крайно време вместо Трети март (денят на подписването на едно предварително споразумение за мир между две воющващи империи – Руската и Турската, в което българи не са участвали), 24 май да стане българският национален празник. Това е най-светлият български празник, в който (още от XIX век, а по някои данни и отпреди Османското владичество) в България се честват светите Солунски братя.

Впрочем Константин-Кирил и Методий са светци и в католическата черква. Папа Йоан Павел ги обяви за съпокровители на Европа. Кирилицата е трета официална азбука в Европейския съюз.

Българският национален празник по комунистическо време (9 септември) беше денят, в който България беше окупирана от Съветската армия. А сега националният ни празник (3 март) отново е свързан с Русия — денят, в който се подписва предварителното мирно споразумение между Руската и Турската империя през 1878 г.

24 май, Денят на българската култура и просвета и на славянската писменост, празник, свързан с просветата, със Светлината и с нашата идентичност, трябва да бъде националният празник на България.


Текстът е от профила на Владимир Левчев във Фейсбук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах