24 май трябва да бъде националният ни празник

Провокацията с руската изложба граничи с чистата глупост, няма спор за историческите факти около Солунските братя

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - 24 май трябва да бъде националният ни празник

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Руската изложба за 24 май в София наистина е възмутителна провокация. Тя не е случайна и е интересно какво се цели с нея. Може би нов раздор между балканските, славянски съседи и приятели – България, Сърбия и Македония?

Русия напоследък целенасочено „гради“ такива разломи, за да попречи на страните от Западните Балкани да влязат в НАТО и Европейския съюз. Но в случая провокацията граничи с чистата глупост. Защото никоя южнославянска или друга славянска страна (като Украйна) не би приела руското имперско-шовинистично изопачаване на историческите факти.

Няма спор между световните учени от всички страни, включително видни руски учени като академик Дмитрий Лихачов, за историческите факти: Солунските братя (от Византия) св. св. Кирил и Методий създават глаголицата. Те никога не са посещавали, нито имат някаква пряка връзка с Русия. Те разпространяват азбуката си във Велика Моравия. Техните ученици са посрещнати в България, в Първото българско царство (или Първата Българска империя, според учени като сър Стивън Рънсиман и „Енциклопедия Британика“) по времето на княз Борис I и цар Симеон I, когато се създават двете литературни школи в тогавашна България – Охридската и Преславската. Кирилицата е създадена – вероятно от св. Климент или св. Наум, именно в тази държава. Езикът, на който те са писали, както и Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, езикът, който е в основата на черковно-славянския, и който е пренесен чрез богослужебните книги в Русия 120 години по-късно, е южнославянският език, който е бил официален език в Първата българска държава. Русия, както казва Лихачов, и не само той, получава литературния и книжния си език от България.

Мисля, че е крайно време вместо Трети март (денят на подписването на едно предварително споразумение за мир между две воющващи империи – Руската и Турската, в което българи не са участвали), 24 май да стане българският национален празник. Това е най-светлият български празник, в който (още от XIX век, а по някои данни и отпреди Османското владичество) в България се честват светите Солунски братя.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Впрочем Константин-Кирил и Методий са светци и в католическата черква. Папа Йоан Павел ги обяви за съпокровители на Европа. Кирилицата е трета официална азбука в Европейския съюз.

Българският национален празник по комунистическо време (9 септември) беше денят, в който България беше окупирана от Съветската армия. А сега националният ни празник (3 март) отново е свързан с Русия — денят, в който се подписва предварителното мирно споразумение между Руската и Турската империя през 1878 г.

24 май, Денят на българската култура и просвета и на славянската писменост, празник, свързан с просветата, със Светлината и с нашата идентичност, трябва да бъде националният празник на България.


Текстът е от профила на Владимир Левчев във Фейсбук.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3