Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

24 май вече ще бъде празник на българската писменост

Предложение на „Обединени патриоти“ от досегашната формулировка да отпадне „славянска“

Паметникът на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, където се провеждат официалните тържества на 24 май. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - 24 май вече ще бъде празник на българската писменост

Паметникът на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, където се провеждат официалните тържества на 24 май. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Празникът, който отбелязваме на 24 май, ще се казва „Ден на българската писменост, просвета и култура”, ако депутатите приемат и на второ четене предложението на „Обединени патриоти” да отпадне прилагателното „славянска”. Днес парламентът на първо четене одобри преименуването на празника и ще го запише с новото му име в Кодекса на труда.

За пръв път празникът е отбелязан на 11 май 1851 г. в Пловдив. Споменава се за пръв път в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. Тържествата се преместват на 24 май след въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах