Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

24 Софии от София главни герои във фотографска изложба

Портрети на града през призмата на неговите съименници в купола под Ларгото

Детайл от плаката на изложбата - 24 Софии от София главни герои във фотографска изложба

Детайл от плаката на изложбата

Жени на име София от София са главните герои в предстоящата фотографска изложба „Потрет на София“. 24-те широкоформатни фотографии са дело на фоторепортера Йордан Симеонов и ще бъдат представени под стъкления купол на Ларгото. Откриването е на 4 април от 18 ч., точно 143 години и 1 ден от обявяването на София за столица на България.

Извън общото име и града, в който живеят, малко неща обединяват героините в експозицията – те са на възраст от 5 до 75 години и са актриси, художнички, учителки, ученички, лекарки, архитекти и гимнастички. Чрез фотографиите всяка от тях разкрива своята специална връзка с името София и града, в който живеят.

На откриването ще има прожекция на късометражен филм за фотографския проект на Симеонов, заснет и режисиран от Добрин Кашавелов. „Портрет на София“ е в развитие от 3 години, споделя авторът, фотограф от вестник „24 часа“ и носител на множество награди от фотоконкурси.

„Всеки, както и да се казва, ако е от София, е и Софѝя – казва доц. Георги Лозанов. – От името на човека се превръща в името на мястото. Портретът е един много добър начин да стигнеш до другия, само с един поглед дори. Да видиш хора с едни и същи имена и тяхното различие. И силата на фотографията е, че тя може да хване тези различия. Защото за всяка от тях това име е нещо, от което се е конструирала идентичността ѝ. Тези портрети са един много по-хубав разказ за София, отколкото, ако направиш например един документален филм за града с неговите улици и сгради, защото София започва да има душа.“.

„Портрет на София“ може да бъде разгледана до 10 април. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg