Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

24 тона стара хартия от Пазителите на планетата в България

160 дървета спасени от децата в столицата след десетото издание на кампанията „Стара хартия за нова книга“

Лошото неделно време в София не спря малките ентусиасти да доведат родителите си. Снимка: „Гринуич“ - 24 тона стара хартия от Пазителите на планетата в България

Лошото неделно време в София не спря малките ентусиасти да доведат родителите си. Снимка: „Гринуич“

Една малка гора спасиха малките екоактивисти в София в десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. Събитието се проведе на 18 септември пред Книжен център „Гринуич“ на пешеходната зона на „Витошка“. Пазителите на планетата са предали 12,3 тона хартия за рециклиране, които се равняват на около 160 дървета, спасени от изсичане. В кампанията са се включили 2230 деца от столицата и областта, наградени за усилията си с над 2680 книжки, сред тях и специалната книжка „Пазители на планетата“.

Общият резултат е още по-задоволителен – за десетте години на кампанията в цялата страна са се включили 56 хил. деца, спасили общо доста по-голяма гора от 3 900 дървета.

„Едва ли има друга, толкова мащабна екологична акция, която да се случва благодарение не само на организаторите, но и на децата – 56 000 деца са спасили 3 900 дървета“, отбеляза Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет.

„Стара хартия за нова книга“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова. Столична община и СОС ще продължат да подкрепят всички подобни инициативи, защото децата заслужават да живеят в по-чист град и в по-добра среда, допълни Георгиев и сподели, че сам се е включил в инициатива, помагайки на дете, на което не достигали необходимите 5 кг хартия.

„Ако можем да продължим мисълта на Марк Твен, че четенето тежко уврежда невежеството, то рециклирането тежко уврежда замърсяването на природата и очевидният замисъл на кампанията „Стара хартия за нова книга“ е: за десети път умни хора в чиста среда“, поздрави всички участници в инициативата Трайчо Трайков, кмет на Район Средец.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (вдясно) и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков подкрепиха лично инициативата на „Гринуич“. Снимка: „Гринуич“

А умните хора пазят планетата си не само чиста, но и мирна:

„Благодарим на децата, че всяка година водят своите родители на инициативата „Стара хартия за нова книга“. Когато едно дете реши, че трябва да събира разделно, цялото семейство събира разделно – отбеляза Виктория Бисерова, управител на Книжен център „Гринуич.“ – Аз съм убедена, че децата, които четат, израстват като хора, които са мислещи, не правят войни и живеят много по-осъзнато. Те никога не са самотни, защото в книгите намираме най-верните си приятели и пътуваме навсякъде по света.“

Виктория Бисерова, организатор на кампанията „Стара хартия за нова книга“. Снимка: „Гринуич“

Над 24 тона хартия ще бъдат предадени за рециклиране за 2022 г. Тази година кампанията се проведе в София, Русе и Пловдив, като в нея са се включили 4 510 деца, спасили 315 дървета.

На 11 септември 2022 г. в Русе 2 050 деца предадоха 10,4 тона хартия за рециклиране и получиха 2 450 книги. Така бяха спасени от изсичане 135 дървета. В Пловдив, при гостуването на кампанията на 17 септември 2022 г. бяха предадени 1,5 тона стара хартия за рециклиране от 230 деца. Те получиха над 300 книжки и така бяха спасени от изсичане 30 дървета.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg