Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Топ 25 на най-великите пианисти за всички времена (видео)

Глен Гулд, Владимир Хоровиц, Ланг Ланг в една класация с Моцарт, Бетовен, Шопен и Лист. Селекцията е на британското радио Classic FM

В мъжкия свят на най-големите изпълнители присъстват и пет жени - Майра Хес, Мария Жоао Пирес, Марта Аргерич, Клара Шуман и Мицуко Учида. - Топ 25 на най-великите пианисти за всички времена (видео)

В мъжкия свят на най-големите изпълнители присъстват и пет жени - Майра Хес, Мария Жоао Пирес, Марта Аргерич, Клара Шуман и Мицуко Учида.

Кои са най-големите пианисти, живели някога? Този въпрос бе поставен от Classic FM на своите водещи и след разгорещени дебати е съставен списъкът от 25 икони на пианото. Classicfm.com е британското радио за класическа музика.

До великите композитори и пианисти Моцарт, Бетовен и Шопен, са наредени нашите съвременници Глен Гулд, Даниел Баренбойм и Ланг Ланг. Най-младият е Ланг Ланг, най-възрастният – Бетовен. В мъжкия свят на най-големите изпълнители присъстват и пет жени – Майра Хес, Мария Жоао Пирес, Марта Аргерич, Клара Шуман и Мицуко Учида.

Лейф Ове Андснес (1970)

Брилиянтният норвежки пианист си създаде име на един от най-великите музиканти, работещи днес – не на последно място и със записите си на Бетовеновите концерти за пиано с Малеровия камерен оркестър. Критик в списание Gramophone нарече поредицата „Изключително постижение“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Марта Аргерич (1941)

Светът разбра за феноменалния талант на аржентинската пианистка Марта Аргерич през 1964 г., когато тя спечели международния Шопенов конкурс за пианисти на 24-годишна възраст. Днес Аргерич е може би най-великият жив пианист и билетите за концертите й се разпродават за минути.

Клаудио Арау (1903-1991)

Говори се, че този голям чилийски пианист е можел да чете ноти, преди да успее да научи буквите. А скоро след това вече е свирел и виртуозни произведения като Трансценденталните етюди на Лист. Най-известен е може би със своите интерпретации на музиката на Бетовен. Легендарният диригент Колин Дейвис казва за Арау:

„Звученето му е невероятно и е изцяло негово… Посветеността му към Лист е изключителна. Той облагородява музиката така, както никой друг не умее.“

Владимир Ашкенази (1937)

Ашкенази е сред най-влиятелните изпълнители в света на класическата музика. Роден в Русия, днес той притежава исландско и швейцарско гражданство и продължава да се изявява като пианист и диригент по цял свят. През 1962-а той печели (заедно с Джон Огдън, виж по-долу) голямата награда на Международния конкурс „Чайковски“ и следващата година напуска СССР, за да живее в Лондон. Огромният му каталог от записи включва пълните произведения за пиано на Рахманинов и Шопен, пълните сонати на Бетовен, клавирните концерти на Моцарт, както и произведения на Скрябин, Прокофиев и Брамс. Работил с всички най-големи имена на ХХ век, включително диригентите Джордж Шолти, Зубин Мета и Бернард Хайтинк.

Даниел Баренбойм (1942)

През 2012 г. Бан Ки-мун, Хайле Гебреселасие и Дорийн Лорънс бяха придружени от израело-аржентинския диригент и пианист Даниел Баренбойм при внасянето на олимпийския флаг на лондонския стадион. Международната слава на Баранбойм днес се дължи частимно на работата му с West-Eastern Divan Orchestra, основан от него заедно с Едуард Саид, съставен от музиканти от Близкия Изток. Но той е оставил и някои от най-добрите записи в историята на класиката и има сигурно място в учебниците.

Лудвиг ван Бетовен (1770-1827)

„Свиренето на Бетовен се отличава толкова от обичайното третиране на пианато, сякаш е открил съвсем нов път за себе си.“

Това са думи на един от неговите съвременници, Карл Лудвиг Юнкер. Не разполагаме с никакви записи от Бетовен, но разполагаме с виртуозната и изобретателна музика, наприсана от него и описанията на хора, които са го чували как свири. Човекът, който днес е по-известен като композитор, е бил прочут с пеещия тон на изпълненията си.

beethoven

Алфред Брендел (1931)

„Аз аз пренадлежа на някаква традиция, това е традицията, в която шедьовърът казва на изпълнителя какво да прави, а не изпълнителят – на шедьовъра как да звучи“, казва Алфред Брендел.

Той може да изпълнява музика от различни периоди, но особен респект предизвиква с интерпретациите си на Хайдн, Бетховент, Моцарт, Шуберт, Брамс и Лист.

Фредерик Шопен (1810-1849)

Най-прочутият полски композитор е и един от най-великите виртуози на своето време. По-голямата част от работата му е за соло пиано и макар че не съществуват записи на негови изпълнения (най-ранните аудио записи са от 1860 г.), един негов съвременник споделя:

„Някой може да каже, че Шопен е създател на пианистична школа и на композиторска школа. В интерес на истината, нищо не би могло да се сравни с лекотата, сладостта, с която композиторът свири на пиано. Освен това нищо не може да се сравни и с неговите творби, пълни с оригиналност, елегантност и грация.“

Глен Гулд (1932-1982)

Ако има изпълнител, който да е разделил феновете на класическата музика, това е Глен Гулд. Канадският пианист е прочут с изпълненията си на музиката на Й. С. Бах и по-конкретно „Голдберг вариациите“. Но той е известен и с това, че тананика, докато свири, винаги използва едно също малко столче, което носи навсякъде със себе си и поставя много условия при записи или концерти.

Майра Хес (1890-1965)

Лейди Майра Хес е прочута не толкова със спечелването на стипендия от Кралската музикална академия на 12-годишна възраст, нито от изпълненията си с легендарния диригент сър Томас Бийчам, когато е на 17 – а със серията си от концерти в Националната галерия по време на Втората световна война. По онова време лондонските музикални зали са затворени, за да се избегнат масови жертви при бомбено попадение. Хес дава идеята Галерията да се използа за обедни концерти. За 6 и половина години самата Хес свири там 150 пъти.

Владимир Хоровиц (1903-1989)

Има сериозни основания Владимир Хоровиц да бъде коронясан за най-големия пианист на всички времена. Той прави своя дебют през 1920 г. с рецитал в Харков. През 1925 г. славата му е нараснала значително и той заминава на Запад, защото иска да учи с Артур Шнабел в Берлин – но решава да не се завърне и започва поредица от концерти във Великобритания и САЩ. Американският му дебют е през 1928-а в Карнеги хол, скоро след това става американски гражданин. Най-известен е с изпълнения на романтични творби от Шопен, Рахманинов, Шуман.

https://youtu.be/XhnRIuGZ_dc

Стивън Хъф (1961)

Британският пианист Стивън Хъф е ненадминат солист и камерен изпълнител, който се чувства удобно, когато свири творби на романтиците, но и в пиано квинтети и миниатюри от Масне или Равел.

„Хъф е един от тези клавишни енциклопедисти, които са като у дома си в каквото и музика да изберат да свирят“, пише един критик.

О, споменахме ли, че той също композира и рисува? Ренесансов човек.

Ланг Ланг (1982)

Ланг Ланг промени света на класическата музика света завинаги с неподражаемия си размах на и извън сцената. Хиляди деца в Китай откриха пианото вследствие на така наречения „ефект на Ланг Ланг“. Така че независимо дали харесвате стила му или не, никой не може да отрече влиянието му върху класическа сцена.

https://youtu.be/arqouwfIKzU

Ференц Лист (1811-1886)

Ференц Лист, унгарският композитор, преподавател и пианист, се бори с Шопен за короната на най-големия виртуоз от XIX век. Сред най-добре известните негови творби са дяволски трудните Années де pèlerinage, Сонатата за пиано в си минор и Мефисто валс. И като изпълнител той е имал легендарна слава – дори е измислена специална дума за лудостта, която е вдъхноввявал: листомания.

liszt

1 2Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах