26-годишен бас ще пее със Соня Йончева в Пловдив (видео)

50 българи/ки на конкурс да излязат до световната прима в Античния театър

Божидар Божкилов в момента е първа година специализант в Академията към „Ла Скала“. Снимка: Личен архив - 26-годишен бас ще пее със Соня Йончева в Пловдив (видео)

Божидар Божкилов в момента е първа година специализант в Академията към „Ла Скала“. Снимка: Личен архив

Божидар Божкилов бе избран от Соня Йончева да пее заедно с нея на Античния театър в Пловдив. Концертът на оперната прима, озаглавен „Завръщане“, е на 25 август, в рамките на фестивала „Опера Оупън“. Голямата певица ще изпълни арии от прочути опери с оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Найден Тодоров. 

Йончева изяви желание да лансира пред публиката млад български изпълнител и за целта в края на юни бе обявен конкурс. Петдесет таланти са заявили желание да участват в събитието. Прослушвайки изпратените записи, певицата оценила потенциала на Божкилов, който е първа година специализант в Академията към театър „Ла Скала“ в Милано.

„Божидар се наложи като победител от първия момент заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената – коментира Соня Йончева. – Той е само на 26 години и смятам, че му предстои много добра кариера. Нямам търпение да го представя в нашия концерт!“

Йончева признава, че е била поласкана да получи повече от 50 предложения. Сред кандидатите откроила седем изпълнители, между които момиче на 18 години от София и момче от Пловдив – баритон.

Америка за България

В концерта на 25 август Божкилов ще изпълни арията на крал Филип II от четвърто действие на операта „Дон Карлос“ – „Ella giammai m’amo“.

Соня Йончева пристига у нас след серия концерти в Италия. На 19 август ѝ предстои гала с ренесансов репертоар на фестивала в Залцбург, който тази година въпреки пандемията отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Вижте още: МУЗИКАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ В ЗАЛЦБУРГ СТАВА НА 100, НО ЩЕ ПРАЗНУВА ДОГОДИНА

След Австрия българката пристига в родния си град Пловдив за спектакъла „Завръщане“.

Билетите за концерта на Соня Йончева в Античния театър са на цени от 40 до 120 лв.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах