VivaPay

30 години Зад Канале Гранде

Как Малък градски театър „Зад канала“ се отцепи от Театър „София“ и стана „един от добрите адреси на европейския театър“

Сцена от спектакъла „Празникът“ на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“. Снимка: Стефан Н. Щерев  - 30 години Зад Канале Гранде

Сцена от спектакъла „Празникът“ на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“. Снимка: Стефан Н. Щерев

Все още се водя съвременник на раждането на Малък градски театър „Зад канала“. Естествено, че като всяко раждане, се случи с викове от болка заради отцепването от Театър „София“ и гордост заради новопоявилото се същество. Спомняме ли си? Преди 30 години актьори се отцепиха от Театър „София“ и прескочиха канала. Водата като граница остана в емблемата им, огромна жаба.

Какви актьори отидоха там, за чудо и приказ – Руси Чанев, Вальо Ганев, Ицко Финци, Илка Зафирова, Георги Русев, Сашка Братанова, Чочо Попйорданов, Невена Мандаджиева, Иван Петрушинов, Анета Сотирова, Антония Малинова… После, като във всеки театър, някой ще се махне, друг ще се включи и така три десетилетия. Ще ги отпразнува с шоу и купон на 9 март сегашната трупа. Сценаристът е Юрий Дачев, режисьорът – Бина Харалампиева, композиторът – Асен Аврамов.

Това е театърът, който незабавно се представи на европейска сцена и накара двама авторитетни френски критици да заявят във в. „Монд:

„Малък градски театър (зад канала) е един от първите смутители на държавната структура на българския театър, остаряла с повече от 40 години“ (Бенедикт Матьо) и „МГТ (зад канала) e един от добрите адреси на европейския театър“ (Жан-Пиер Тибода).

Америка за България

После като в приказка в Париж при актьорите дойде Питър Брук, последван в София от Харолд Пинтър.

Режисьорите Борислав Чакринов, Здравко Митков, Елена Цикова, Маргарита Младенова разчистваха пътя на трупата. Да поменем режисьора Стоян Камбарев, сладък и суперталантлив професионалист, който се приюти при жабите през 90-те години и подари на гостенина Пинтър спектакъл по неговия текст „Завръщане у дома“.

Екзактният Юрий Дачев е записал думите на именития писател, след като излезе на сцената след представлението през 1995 г.:

„Много ви благодаря! Искам да кажа, че намирам за забележителна тази постановка… Гледах моята пиеса с нови очи. Беше наистина изключително и блестящо. Благодаря на всички!“.

И – за да се върнем в днешното време – ще завърша с новината, че в момента Явор Гърдев е към финала на репетициите си „зад канала“ на същата пиеса на Пинтър „Завръщане у дома“. Във възловата роля на Лени е Деян Донков.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg