Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

30 млн. повече за култура през 2018-а

Държавата стимулира съвременните изкуства и образованието

Държавата ще даде 1,3 млн. лв. повече за културното наследство през 2018-а. Снимка: Емил Георгиев - 30 млн. повече за култура през 2018-а

Държавата ще даде 1,3 млн. лв. повече за културното наследство през 2018-а. Снимка: Емил Георгиев

Министерството на културата е едно от ведомствата, които ще получат повече пари от държавата (наред с образователното и финансовото), поне според проектобюджета за 2018 г. Вярно, сумата, която властта отпуска за култура, остава далеч от така жадувания 1% от БВП, но все пак расте.

За догодина ведомството ще разполага с близо 18 милиона лева повече – общо 175 млн. лв. (през 2017-а – 157 млн.). Отделно, държавата отпуска с 12 милиона лева повече на общините за културни дейности – от 97,2 млн. парите стават 109,3 млн. лв.

Що се отнася до бюджета на самото културно министерство, той се фокусира върху три области – за създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и за достъп до качествено художествено образование са предвидени най-много средства – над 151 милиона лева. По перото за опазване на движимото и недвижимо културно наследство ще отидат почти 19 милиона лева, а за издръжката на администрацията държавата отделя близо 5 милиона лева.

Какви са разликата с бюджета за настоящата година? В груби цифри ръстът на парите е 11,4%. Всъщност голямото увеличение е при съвременното изкуство (да не се бърка със съвременното изобразително изкуство – бел. ред.) – за 2018-а МК ще даде в тази посока над 14 милиона лева повече, сравнено с 2017-а. С 1,3 млн. лв. е ръстът на средствата за културното наследство, а за администрацията разходите се увеличават с малко над 200 хиляди лева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg