Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

300 рисунки на Гоя за 200-годишнината на „Прадо“

Експозицията представя графичното наследство на художника

Гоя посвещава ​​голяма част от творческата си енергия на осъждане на разрушителните форми на човешко поведение. „Труден е Пътят”, подготвителна рисунка № 14 за поредицата „Ужасите на войната“, 1810-15. Снимка: Музей „Прадо“ - 300 рисунки на Гоя за 200-годишнината на „Прадо“

Гоя посвещава ​​голяма част от творческата си енергия на осъждане на разрушителните форми на човешко поведение. „Труден е Пътят”, подготвителна рисунка № 14 за поредицата „Ужасите на войната“, 1810-15. Снимка: Музей „Прадо“

Необичайна изложба на Гоя предлага музеят Прадо в Мадрид за своята 200-годишнина. За първи път заедно ще бъдат показани повече от 300 рисунки на големия художник. Целта на изложението е да подчертае модерността, оригиналността и независимостта на графичното наследство на Гоя.

Рисунките са събрани както от фондовете на „Прадо“, така и от частни и публични колекции по целия свят. Резултатът е хронологичен преглед на творчеството на художника, включващ рисунки от всички периоди от кариерата му, от италианските скици до графичните произведения, създадени в Бордо.

Изложбата се откри в деня, когато Националният музей „Прадо“ навърши своята 200-годишнина – 19 ноември. Експозицията е резултат от работата по създаването на нов каталог с рисунките на Гоя, след споразумението за сътрудничество, подписано от Фондация „Ботин“ и музея през 2014 г.

„Аз видях това”, Франсиско Гоя. Подготвителна рисунка №. 44 за „Ужасите на войната“,
креда, хартия, 177 x 235 mm, 1810-14 г. Снимка: Музей „Прадо“

„Прадо“, който отваря врати през 1819 г. първоначално като кралски музей, съдържа изключителни колекции с живопис и скулптура, събрани от испанските монарси в продължение на повече от 300 години. Докато Гоя все още живее в Мадрид, три негови картини – два портрети на Карлос IV и Мария Луиза де Парма на коне и „Конник с пика“ – вече са изложени в централната галерия. През следващите години музеят събира най-добрата колекция от произведения на Гоя, включваща около 150 картини, 500 рисунки, всички печатни серии на художника и уникален масив от документация, включително писмата му до неговия приятел Мартин Сапатер.

Експозицията е разположена в зали А и Б на сградата „Херонимо” и може да бъде разгледана до 16 февруари 2020 г. Музеят „Прадо“ е затворен за посещения три дни в годината – 1 януари, 1 май и 25 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90