Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

300 животни от зоопарка в Нова Каховка загинаха заради взривения язовир

Спасили са се само някои лебеди и патици, новоизлюпено лебедче на 5 дни е мъртво

Загиналата маймунка Анфиса. Снимка: Фейсбук страницата на „Приказна дъбрава“ - 300 животни от зоопарка  в Нова Каховка загинаха заради взривения язовир

Загиналата маймунка Анфиса. Снимка: Фейсбук страницата на „Приказна дъбрава“

Триста животни са загинали в зоопарка „Казкова діброва” (Приказна дъбрава) в град Нова Каховка след събарянето на стената на язовира към Каховската ТЕЦ, съобщава зоопаркът в страницата си във Фейсбук.

Загинали са маймунките Анфиса и Чарлик, понито Малчуган, магарето Ося, енотите Мишка, Леля, Динка, папагалът жако Веня, враната Рома, мармоти, камерунски кози, овце, папагали, морски свинчета, порове и други любимци на децата от града. Спасили са се само лебедите и патиците, макар бебето лебед, излюпило се само преди няколко дни, също да е загинало.

Още в шест сутринта, когато работещите в зоопарка са дошли на работа, всичко е било потънало във вода. Представители на зоопарка разказват, че цяла година са се опитвали да евакуират животните, но това е било невъзможно заради затворените и минирани пътища в Херсонска област.

Цяла година се опитвахме да спасим животните. Те бяха блокирани в парка. Паркът е миниран, всички пътища блокирани, евакуацията на животните беше невъзможна. Преди година всички събрахме средства за купуване на фураж за годината. Фермери, предприемачи и много хора помогнаха, като донесоха зеленчуци и изпращаха пари в помощ на животните.

„Казкова діброва” оцеля през страшната зима без светлина и парно. Валентина (една от служителките в парка) прибра всички топлолюбиви животни (над 60). Всички животни оцеляха до пролетта и след това се върнаха обратно. (…) Благодаря на всички, които се отзоваха на нашето бедствие. Но вече нямаме нужда от помощ. Нека „Приказната дъбрава“ да остане в паметта ни като приказен кът от родния ни град”, пишат в страницата си хората от унищожения зоопарк.

Представител на руските окупационни служби излезе с изявление пред ТАСС, в което заяви, че в Нова Каховка няма зоопарк (въпреки всички доказателства, че той съществува от години).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС