Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една трета от руснаците вярват, че Слънцето се върти около Земята

Изследването е на официалната държавна социологическа агенция ВЦИОМ

Слънцето залязва над Кремъл, Москва. Според 35% от руснаците, то ще се върне на следващата сутрин след кратка обиколка на Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Една трета от руснаците вярват, че Слънцето се върти около Земята

Слънцето залязва над Кремъл, Москва. Според 35% от руснаците, то ще се върне на следващата сутрин след кратка обиколка на Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една трета от руснаците вярват, че Слънцето се върти около Земята, показва изследване на официалната руска социологическа агенция ВЦИОМ, публикувано от „Русия днес“. 35% от жителите на страната са убедени в погрешната теория и според социолозите от държавната агенция броят им расте.

„Въпреки разпространените стереотипи, най-висока степен на научна грамотност демонстрират младите хора – респонденти на възраст между 18 и 24 години“, цитира изданието данните от агенцията.

Отбелязва се още, че всеки пети руснак вярва, че първите хора са живели едновременно с динозаврите. 21% от участниците правилно са отговорили само на два или по-малко въпроси от общо шест. Това ниско ниво на научна грамотност е характерно най-вече за хората над 60 години, които активно гледат телевизия, имат средно или по-ниско образование и живеят най-вече на село.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg