POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

4,2 млн. лева от държавата за българската попсцена

В отговор на отвореното писмо на певците на свободна практика, претърпели загуби заради органичителните мерки

Бойко Борисов на среща с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет - 4,2 млн. лева от държавата за българската попсцена

Бойко Борисов на среща с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет

Над 4,2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика, съобщи премиерът Бойко Борисов в страницата си във Фейсбук. Решението дойде в отговор на отвореното писмо, разпространено в петък, 5 март, с апел държавата да компенсира финансово певците от попсцената за загубите им заради мерките за ограничение на коронавируса. В писмото се посочва, че по време на коронакризата и в най-активния сезон за музикантите те са били лишени от приходи и не могат да изхранват себе си и семействата си.

Вижте още: ПЕВЦИ ОТ ПОПСЦЕНАТА ПИШАТ ДО ВЛАСТТА ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Решението е взето след среща с премиера на представители на попгилдията, сред които Рут Колева и Орлин Павлов.

Близо 1000 музиканти ще получат по 4350 лева еднократно подпомагане, пише Борисов. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в които музикалният бранш преживя най-сериозни загуби. Средствата ще бъдат осигурени през следващата седмица от Министерския съвет.

По този повод министър-председателят дава и предизборно обещание към попгилдията:

„Поех ангажимент да бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа. Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация“.

ЗВЕЗДИ ОТ „ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ“ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПЕНСИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

ПОЕТИ, ТВОРЦИ ОТ ОПЕРАТА И КЛАСИКАТА ВЪВ ВТОРИЯ СПИСЪК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

kapatovo.bg