4,2 млн. лева от държавата за българската попсцена

В отговор на отвореното писмо на певците на свободна практика, претърпели загуби заради органичителните мерки

Бойко Борисов на среща с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет - 4,2 млн. лева от държавата за българската попсцена

Бойко Борисов на среща с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет

Над 4,2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика, съобщи премиерът Бойко Борисов в страницата си във Фейсбук. Решението дойде в отговор на отвореното писмо, разпространено в петък, 5 март, с апел държавата да компенсира финансово певците от попсцената за загубите им заради мерките за ограничение на коронавируса. В писмото се посочва, че по време на коронакризата и в най-активния сезон за музикантите те са били лишени от приходи и не могат да изхранват себе си и семействата си.

Вижте още: ПЕВЦИ ОТ ПОПСЦЕНАТА ПИШАТ ДО ВЛАСТТА ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Решението е взето след среща с премиера на представители на попгилдията, сред които Рут Колева и Орлин Павлов.

Близо 1000 музиканти ще получат по 4350 лева еднократно подпомагане, пише Борисов. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в които музикалният бранш преживя най-сериозни загуби. Средствата ще бъдат осигурени през следващата седмица от Министерския съвет.

По този повод министър-председателят дава и предизборно обещание към попгилдията:

„Поех ангажимент да бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа. Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация“.

ЗВЕЗДИ ОТ „ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ“ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПЕНСИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

ПОЕТИ, ТВОРЦИ ОТ ОПЕРАТА И КЛАСИКАТА ВЪВ ВТОРИЯ СПИСЪК

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах