Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

4 февруари: Нацистите капитулират в Сталинград, Зукърбърг основава Фейсбук

Фонтанът „Деца играят“ след битката при Сталинград. Снимка: Емануил Евзирихин Ноевич - 4 февруари: Нацистите капитулират в Сталинград, Зукърбърг основава Фейсбук

Фонтанът „Деца играят“ след битката при Сталинград. Снимка: Емануил Евзирихин Ноевич

На 4 февруари 211 г. сл. Хр. римският император Септимий Север умира в Еборак, днешен Йорк, в северната част на провинция Британия и оставя властта на синовете си Гета и Каракала. Част от легендите за крал Артур може би са вдъхновени от този владетел. Той е и последният успешен император преди началото на кризата от ІІІ в., която помита Римската империя и я променя завинаги.

Харун ал-Рашид става халиф на Багдад в 786 г. Приказно мъдрият владетел поддържа приятелство с Карл Велики, насърчава науките и изкуствата… и се превръща в герой на приказките от „Хиляда и една нощ”.

Разиграва се едно от най-драматичните събития от японската история преди Втората световна война: в 1703 година четиридесет и седемте ронини на господаря Асано отмъщават за смъртта му и милостивото военно правителство им разрешава да изпълнят сеппуку, вместо да бъдат обесени като нарушители на мира. Гибелта на Асано по вина на заговорници, подготовката за вендетата, провеждането й и доблестната смърт на верните васали вдъхновяват разкази, театрални пиеси и филми до днес.

В 1789 г. Избирателната колегия на Съединените щати единодушно издига генерал Джордж Вашингтон за президент на младата република.

Пет години по-късно, на 4 февруари 1794 г. революционна Франция надминава Америка и забранява робството. По ирония на съдбата, този триумф на просвещенското човеколюбие идва само няколко месеца след Терора от страшната и величествена Деветдесет и трета година, възпята от Виктор Юго.

Две съдбоносни събития от Втората световна война подготвят бъдещето на света: на 4 февруари 1943 г. настъпва краят на битката за Сталинград, едно от най-смъртоносните сражения в световната история. Германският маршал Паулус капитулира пред превъзхождащите го съветски сили. Това е поражение, от което Вермахтът така и не се съвзема, така че Сталинград е повратна точка за цялата война и може би начало на края за нацисткия режим. В 1945 пък започва Ялтенската конференция, между другото подпечатала и съдбата на България като съветски протекторат.

В 1997 г., след масови протести в София, БСП връща мандата за съставяне на втори кабинет и пада от власт. Виденовата зима не остави топли спомени.

На 4 февруари 2004 г. Марк Зукърбърг основа социалната мрежа Фейсбук. Светът не е същият, нали?

На този ден са родени:

Тадеуш Косцюшко (в 1765 г.) – герой на Полша, Литва, Белорусия и Съединените щати. Благородник и офицер, Косцюшко се сражава за независимостта и на Полша, и на Америка. Един от романтичните персонажи от края на XVIII в.

През 1872 г. е роден „македонският Васил Левски”, революционерът Гоце Делчев. Една от най-значимите личности в модерната българска история, Гоце Делчев днес е обект на националистически култ в съседна Македония. Разбира се, там не може и дума да стане за това, че той е смятал себе си за най-обикновен македонски българин.

На днешната дата са родени също: френският поет Жак Превер (1900), българският писател-фантаст Светослав Минков (1902 г.) и Алис Купър (1948), баща на шок рока.

Освен това имаме повод да честитим и рождения ден на аниматора Теодор Ушев, роден на 4 февруари 1968 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах