Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

4 млн. лв. за потушаване на огъня в Пловдивския театър

„Спектакълът“ по ремонта приключва след около половин година

„Работата не е малко като обем - трябва да се сменят мокетите, да се оправят столовете, да се боядиса отново изцяло залата“, каза Вежди Рашидов. - 4 млн. лв. за потушаване на огъня в Пловдивския театър

„Работата не е малко като обем - трябва да се сменят мокетите, да се оправят столовете, да се боядиса отново изцяло залата“, каза Вежди Рашидов.

Четири милиона лева най-сетне бяха намерени, за да бъде потушен един пожар в културата, пламнал преди 2 години. През август 2013-а голямата сцена на Пловдивския театър бе погълната от огъня и остави трупата без салон точно преди началото на новия сезон. Актьорите тогава продължиха да играят другаде, както ще направят и в началото на този сезон. Така ще бъде още половин година, когато приключи „спектакълът“ по ремонта.

В неделя министърът на културата Вежди Рашидов даде началото на възстановката на сцената. Това стана с церемония, на която присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев и ръководството на фирмата-изпълнител на ремонта – „Главболгарстрой“.

Държавата дълго не можа да намери пари за Драмата под тепетата. Но имаше хора, които даряваха. Един от тях бе Камен Донев, който пя заедно със своето „Оркестърчи“ благотворително, за да дари приходите на театъра.

„За съжаление близо две години за един културен институт, за една фабрика за творчество нямаше заинтересовани хора да седнат и да намерят решение театърът да не е в това състояние – каза на събитието Рашидов. – Когато човек има желание нещо да се случи – намира пътища. И ето, че благодарение на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов успяхме да намерим нужните за ремонта на театъра 4 милиона лева.”

Ремонтът предвижда подмяна на всички основни инсталационни системи, инсталиране на нова озвучителна и осветителна система, подобряване на акустиката, монтиране на система за пожароизвестяване, изграждане на санитарен възел за хора с увреждания, както и други основни ремонтни работи за пълно отстраняване на последиците от пожара. След ремонта пловдивският театър ще разполага и с медиатека.

„Главболгарстрой“-Пловдив АД са избрани за изпълнител на ремонта след проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки, съобщават от министерството.

„Работата не е малко като обем – трябва да се сменят мокетите, да се оправят столовете, да се боядиса отново изцяло залата. Варакът също трябва да се изчисти, което е трудна технология“, обясни министър Рашидов и заяви, че иска да дойде на премиера в Пловдив след 6 месеца.

Дотогава всичките премиери обаче ще бъдат излезли. Първата е още следващата седмица – „Сестри Палавееви“ по книгата на Алек Попов. Ще се играе в местния Културен дом, която трупата дели през изминалите две години с Пловдивската опера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg