Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

40 милиона деца учат пиано в Китай, за да бъдат като него

Ланг Ланг: на първо и последно място класически музикант

Класиката също може да бъде забавна, смята Ланг Ланг. Снимка: Рис Фрамптън - 40 милиона деца учат пиано в Китай, за да бъдат като него

Класиката също може да бъде забавна, смята Ланг Ланг. Снимка: Рис Фрамптън

„Начинаещият пианист е като стартираща компания – казва Ланг Ланг, една от най-ярките звезди от този вид. – Кой е можел да каже в какво ще се превърне един ден Гугъл?“

Дали 33-годишният днес китайски музикант, който започва свири на две, след като гледа анимационно филмче с Том и Джери, включващо изпълнение на „Унгарска рапсодия“ No 2 на Ференц Лист, е Гугъл на пианото? Предвид многобройните му таланти – от световен солист до музикален посланик на модния стил (със собствен парфюм и слушалки, задава се и швейцарски часовник, вдъхновен от пианото) – може би сравнението не е толкова неуместно.

„Не, не, не! Моля ви, не казвам, че аз съм Гугъл!”, смее се Ланг Ланг и се хваща за главата в престорен ужас.

Името му означава „слънчев“, при това двойно. Той е такъв. С перчем на кичури, облечен небрежно с тениска, дънки и маратонки Air Jordan (голям фен е на баскетболиста), Ланг Ланг влиза с такава усмивка в лишената от прозорци стая за срещи на един мадридски хотел, сякаш това е единственото място, където иска да бъде. Междувременно споменава, че самолетите, хотелите и концертните зали толкова са му омръзнали, че смята да участва в маратон – просто за да вкара малко кислород в дробовете си.

Аз съм на първо и на последно място класически музикант. Но когато седна да се упражнявам, като оставим настрана техниката, това, за което съм загрижен е как музиката може да ни докосне, какво мога да науча от пианото в живота? Всеки трябва да разсъждава точно толкова конкретно… Окей – когато бях на две, исках да бъда No 1, най-добрият в света. Но това е било фантазия, луда мечта. Сега всичко при мен е заради радостта, която носи музиката.“

Ланг Ланг може да се представи по-вярно и с повече ум, отколкото всички критици, които не могат да видят отвъд дръзкото му общително артистично поведение на сцената. Може ли някой, който свири Happy на наградите Грами заедно с Фарел Уилямс, да изпълнява и изисканата музика на Рахманинов? Най-големите му почитатели – сред тях Саймън Ратъл, с когото е записал концерти от Барток и Прокофиев, и Даниел Баренбойм, неговият голям ментор – са убедени, че може. Неговите лични идоли сред музикантите са Владимир Хоровиц, също велик шоумен; както и Маурицио Полини и Марта Аргерич, заклети интроверти.

Лицето на Ланг Ланг помрачнява, когато стане дума за критиките срещу поведението му.

Това ме натъжава. И малко ме боли, да, но се опитвам да ги игнорирам. Ние всички приемаме и дори се наслаждаваме на поведението, което имат големите звезди на спорта или на Холивуд. Аз искам да покажа, че класиката също може да бъде готина и забавна. Толкова лошо ли е това?

Независимо, че същата вечер има рецитал, Ланг се съгласява на това интервю, за да промотира своя нов метод за преподаване на пиано на деца от 5 до 10 години, публикуван от „Фабер“. Следващият месец той ще свири пред деца в лондонския Ройъл Албърт хол срещу билети от £5. Това образователно начинание е продължение на Академията по пиано на Ланг Ланг, основана през 2014 г., и Международната музикална фондация на пианиста за по-напреднали инструменталисти, двама от които ще свирят заедно с него.

Петте нови учебника са изцяло новаторски. Като водач служи усмихнато комиксово изображение на Ланг Ланг, включени са онлайн записи и негови изпълнения. Същността обаче е в техниката.

Никой не обича да свири само гами и арпежи – казва той. – С тях отегчението идва много бързо. В същото време това е строителният материал на музиката. Как да създадеш красотата, ако не разполагаш с необходимите инструменти?

Ако може да се инсталира по един усмихнат Ланг Ланг във всеки дом с дете, опитващо се да се научи да свири на пианo – ще бъде само въпрос на време, след като вече има и приложение за мобилни телефони и таблети – традиционните упражнения да станат по-привлекателни. 40 милиона деца, много от тях вдъхновени от Ланг Ланг, учат в момента пиано в Китай. Може би никое от тях няма да стане професионалист, но те ще са опознали музиката отвътре, чрез собствените си усилия, и ще открият как работи. Това е, което иска Ланг Ланг.

Методът на Ланг Ланг за уроци по пиано за начинаещи

Неговото собствено детство, независимо от невероятния му успех, не е препоръчително. Когато бил дете, той заминал да живее заедно с баща си в Шанхай, а майка му останала в родния му град, за да работи плаща уроците му. Историите за стаи, пълни с плъхове и постоянните битки с твърде строгия баща (с когото сега са се помирили) са разказвани многократно.

На девет детето-чудо преживява срив, когато професор от Консерваторията му казва, че няма талант. И се отказва от пианото, но за кратко – докато става на десет и започва отново с подновен плам. Когато е на 20 вече има зад гърба си близо 30 концерта. Сега е на път около 300 дни в годината.

Къде живее днес? Частният му живот не е сред темите, за които Ланг Ланг обича да говори, въпреки че има доста прочути приятели, особено от средата на модата и спорта.

Живея в самолет“, е неговият полусериозен отговор, уточнен с: „Най-често между Китай и Ню Йорк.

През част от лятото Ланг Ланг си оставя свободно време за почивка и научаване на нови произведения, напоследък от испанските композитори Албенис и Грандадос.

Наскоро, за забавление, той посвири на четири ръце с бразилския футболист Неймар, който е много запален по пианото. Вълнуващият аспект на дуета, който може да се види в YouTube, е как Ланг съумява да се пригоди към ритмично ексцентричното изпълнение на Неймар на „Огнените колесници“ и да го превърне в музика.

Ланг Ланг си тръгва, за направи редовната си двучасова репетиция преди концерта.

„Добрият пианист трябва да е в добра физическа форма: мускули, дишане, гъвкавост. Маратонското бягане ще помогне. Но обикновено аз играя тенис на маса”, казва на раздяла.

Дали е добър в този спорт?

„Много съм добър, когато играя срещу някой, който е по-лош от мен”, отвръща.

Методът на Ланг Ланг за начинаещи пианисти на възраст от 5 до 10 години на издателство Faber Music излиза на 8 март. Концертът матине на Ланг Ланг за деца и тийнейджъри в Ройъл Албърт хол ще бъде на 17 април.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС