Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

400 велосипеда под наем на 33 стоянки в центъра на София

От есента караме общински колела в столицата – първият половин час безплатно

За първи път в София ще караме общински колела под наем. Снимка: Емил Георгиев - 400 велосипеда под наем на 33 стоянки в центъра на София

За първи път в София ще караме общински колела под наем. Снимка: Емил Георгиев

До 400 велосипеда под наем ще бъдат разположени на общо 33 специални стоянки в централната част на София. Услугата се въвежда за първи път в столицата (такава вече се прилага в Бургас) и ще стартира най-рано след шест месеца, по-вероятно през есента. Вече е избран и концесионер – сдружение „София байкс“. Това се разбира от доклад на кмета Йорданка Фандъкова, цитиран от „Дневник“.

Срокът на договора е 8 години, а според процедурата „София байкс“ ще трябва да инвестира 1,49 милиона евро. От общината концесионерът ще получи общо 700 хиляди евро.

От договора стават ясни и цените, на които ще се отдават велосипедите. Първите 30 минути на колело ще са безплатни. Еднократното пътуване ще се таксува 1 лев на час, с еднодневна карта за 3 лева може да се пътува 6 часа, а седмична карта за 7 лв. осигурява 42 пътувания. Срещу 20 лева столичани ще могат да ползват велосипеди в продължение на един месец (до 180 пътувания по 1 час), а с такава за 3 месеца – срещу 45 лева получават 540 пътувания.

На велосипедите, които компанията ще отдава под наем, ще бъдат поставени реклами, се разбира от договора на концесията. Самите стоянки също ще служат като рекламни обекти. Всички велосипеди ще са оборудвани с GPS-и, за да може да се следи местоположението им и да се предпазят от кражби.

Общинарите приеха предложението за концесията в началото на миналата година, а след обявения конкурс отварянето на офертите трябваше да стане през лятото. Заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията обаче процедурата бе забавена. Сега изборът на инвеститор е вече факт, като може да бъде обжалван в 10-дневен срок. След това Столичната община има 3 месеца да сключи договор.

Вижте още: ВЕЛОСИПЕДИРАЙ ТРУДНО В СОФИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах