Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

41 хил. дни без музеи

Колко посетители и приходи загубиха световните музеи в годината на пандемията

„Раждането на Венера“ на Сандро Ботичели, създадена в периода 1482 - 1486 г., отново може да бъде видяна на живо в галерия „Уфици“ във Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 41 хил. дни без музеи

„Раждането на Венера“ на Сандро Ботичели, създадена в периода 1482 - 1486 г., отново може да бъде видяна на живо в галерия „Уфици“ във Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради пандемията през 2020 г. посещаемостта на музеите намаля катастрофално. Все пак налице са и някои сериозни успехи като изложбата „Леонардо“ в Лувъра и изложбата на съкровищата на Тутанкамон в галерия „Саачи“, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

В обичайна година за достъп до „Мона Лиза”“в Лувъра успяват да се преборят повече от 9 млн. души. Но 2020-а не беше обичайна година. Ежегодната статистика на музейните посещения показва, че сумарно посещаемостта на най-големите музеи в света е спаднала със 77% – от 230 млн. души през 2019 г. до 54 млн. през 2020 г.

Миналата година започна със стремително разпространение на Ковид-19 в Ухан. Въведената извънредна ситуация първо засегна Китай. Сътрудниците на Музея на провинция Хубей, един от най-големите музеи в Ухан, са получили забрана да се придвижват между дома и работата. Директорът му Фан Цин оборудвал с легла и кухненски принадлежности сервизните помещения на музея и създал лагер, в който 70 сътрудници на институцията са живели там непрекъснато от 23 януари до 13 юни, за да се грижат за колекцията.

Най-посещаваният музей в Азия е бил японският Музей на изкуството от ХХІ век в град Канадзава, в който през 2020 г. са влезли 971 хил. души. През миналата година той е бил закрит само 66 дни повече от обичайното.

280-те големи музея, влезли в статистиката на „Арт нюзпейпър“, са били закрити средно със 145 дни повече от обичайното. Така става ясно, че общите пропуснати дни за посещения на музеи в света са 41 хиляди, което показва, че само за една година е пропуснат повече от век посещения в музеи.

Испания и Италия първи в Европа въвеждат общодържавна карантина. Към средата на март 2020 г. 250 млн. европейци са в самоизолация. Средно европейските музеи са били затворени 112 дни повече от обичайното.

През 2019 г. водещите сто музея на континента са били посетени от 83 млн. души, а през 2020 – само от 24 млн. Сумарната посещаемост на Лувъра, „Център Помпиду“ и Музея Д`Орсе е паднала със 73% – от 16,5 млн. през 2019-а до 4,5 млн. през 2020-а. Все пак Лувърът е бил посетен от 2,7 млн. души и това го поставя на първо място в световните рейтинги за миналата година. За този резултат е помогнала изложбата „Леонардо“, закрита през февруари 2021-а. Тя е привличала повече от 10 хил. души на ден и е станала най-посещаваната изложба в историята на музея. Въпреки това Лувърът съобщи, че финансовите му загуби за 2020 г. са около 90 млн. евро.

Вижте още: ТРЕСКА ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА НА ЛЕОНАРДО. ЗАЩО Е В ЛУВЪРА?

Липсата на туристи и локдауните са се отразили и на големите музеи в Испания. Посещаемостта на „Прадо“ е спаднала със 76% – от 3,5 млн. през 2019-а до 852 хил. през 2020-а, а Центърът за изкуство на кралица София – със 72% – от 4,4 млн. до 1,2 млн. Заради пандемията „Прадо“ е бил затворен 85 допълнителни дни, а при възстановяване на работата е намалил допустимостта на зрители наполовина.

Италианските музеи гиганти като Музеите на Ватикана, „Уфици“ и Галерия „Академия“ във Флоренция са загубили 81% от посетителите си през миналата година. За сметка на това Кралският дворец в Милано, независимо че е бил затворен 193 дни, е намалил посещаемостта си само с 48%.

Във Великобритания най-посещаван през 2020-а е бил лондонският „Тейт Модърн“. Той е изпреварил Британския музей, който държеше първенството през последните години. Вероятно причината е в това, че Британският музей е бил затворен за 208 дни, а „Тейт Модърн“ – само за 173.

Най-големите музеи в Обединеното кралство много зависят от международния туризъм. Средно около 70% от посещенията им са от чуждестранни гости. Но според Националната статистическа служба на кралството количеството чужденци, влезли във Великобритания през 2020 г., е с 94% по-малко, отколкото през 2019 г. Средното спадане на посещаемостта на британските музеи е било 77% процента, като те са били затворени изцяло за повече от половин година и са работили с 20-30% от обичайния си капацитет. Това е довело до огромни финансови загуби. Четирите музея на „Тейт“ са намалили приходите си от 94 милиона паунда през 2019 г. до 38 млн. паунда през 2020-а. Музеят „Виктория и Албърт“ е спечелил 24 млн. паунда вместо 64-те милиона от предходната година. В тези загуби се включват и намаленият приход от дарения.

Успех във Великобритания отбелязва само Галерия „Саачи”, която изложи съкровищата на Тутанкамон от Египетския музей, и бе посетена от 580 хил. души независимо от високата цена на билетите.

Американските музеи се придържаха към различни правила за затваряне в зависимост от това в кой щат се намират. Допълнителните неработни дни за музеите в САЩ варират между 75 (Музеят за американско изкуство „Кристални мостове” в Арканзас) до 293 дни (Националният музей на американските индианци в Ню Йорк). Загубите във финасов план на повечето музеи са огромни. Музеят „Де Янг“ в Сан Франциско е губил по 750 хил. долара на месец, а Художественият музей на окръг Лос Анжелис е опитал частично да възстанови загубите, като е обявил за продажба дома на своя директор на стойност 2 млн. долара.

Сумарната посещаемост на четирите художествени гиганта в Ню Йорк – „Метрополитън“, Музея на съвременното изкуство, „Уитни“ и „Гугенхайм“ – през пандемичната година е била 2,2 млн. души срещу 11 млн. през 2019 г. Пандемията не просто провали плановете на „Метрополитън“ да отпразнува 150-годишнината си, но и му донесе загуби от 150 млн. долара. Все пак, откакто музеят отвори врати отново през август с 25% капацитет, всеки ден го посещават средно 4065 души, 90% от които са местни жители.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg