Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

45 български караконджули в Баварските Алпи

Снимки: Авторът - 45 български караконджули в Баварските Алпи

Снимки: Авторът

И тази година „Караконджул адвенчър груп“ осъществи страхотна екскурзия в Алпите. Един автобус, наречен Зеления дракони 45 караконджули могат да направят живота ви песен за една седмица.

Първоначално нощувахме две вечери в хижата Stüdlhütte, откъдето може да бъде изкачен най-високия връх в Австрия – Glossglokner. Въпреки лошото време покорихме върха. Времето ни изненада, като още на втория ден около обяд (31.08) заваля сняг и натрупа хубаво, а 1 септември ни посрещна със снежна буря. Бързо напуснахме планината, която се бе разлютила сериозно и се отправихме към китната долина на Kals am Großglockner. От там се отправихме към най–голямата ледена пещера в света (или поне така се твърдеше) Eisriesenwelt.

4

Поради лошото време не успяхме да направим трекинга до входа на пещерата, а ползвахме лифт. Целият район около пещерата е прекрасен, но аз лично не бях особено впечатлен от самата нея.

19

След това, за да се спасим от разпъване и събиране на палатки в дъжд и с помощта на любимата ни Зори намерихме супер яка къща за гости – Barbarahof (Werfenweng), където условията бяха повече от добри и беше много чисто (само за 23 евро нощувка). Успяха да ни сготвят дори вечеря, въпреки че бяхме 45 човека (супа + виенски шницел за 10 евро).

15

Макар и изобщо да не ни се тръгваше, поехме към следващата ни цел – Berchtesgaden Alps. Очарователна част от Алпите, намираща се в Германия и Австрия, много близо до Залцбург. Ние бяхме в немската част около прекрасното езеро – Königssee (дълго приблизително 8 км ). За 4 дни направихме пълна обиколка на езерото през планината, като първият ден тръгнахме от Schönau am Königsee и за около 5 часа стигнахме до първата ни хижа в Баварските алпи – Watzmanhaus.

16

За съжаление бе навалял 30-40 см сняг по върховете (Watzman) и се отказахме от минаването на Via Ferrata през върховете.

От там продължихме през Wimbachgrieshütte до Karlinger Haus. По принцип този маршрут се минава за 2 дни, но ние го взехме за един (около 12 часа). Karlinger Haus се намира до Funtensee – величествено езеро с гледки във всички посоки.

На другия ден с малка група се отправихме на лека разходка до връх Feldkogel (1860 м). Горещо ви препоръчвам това място – само за час виждате целия район, опасан от великолепни върхове! Със същата група се отправихме към връх Stuhljoch (2448 м). След него пътеката се превръща в скален ръб и в един момент буквално свърши, но двама смелчаци от нас доказаха, че може да се стигне дори от там до следващата хижа.

2

На другия ден продължихме от Karlinger Haus покрай Grunsee към Wasseralm. От пътя се открива великолепната панорама към Halskopfl. От Wasseralm през една доста стръмна пътека с въжета продължихме към Obersee и Königsee. Районът е много живописен. От Saletalm има корабчета на всеки 30 минути до началната спирка, от която тръгнахме.

20

На следващия ден се насладихме на Залцбург и вечерта за много кратко на Грац.

7

Цените на хижите са около 20-25 евро, но ако сте членове на Алпийското дружество на Австрия цените падат до 9-10 евро, условията са отлични.

5

6

11

23

12

3

24

18

22

17

10

14

9

21

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90