VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

45 млн. лв. за суперремонта на НДК (снимки)

Новата зала 3 напомня на кораба „Ентърпрайс“ от филма „Стар Трек“

Зала 3 - основната пленарна зала за европредседателството - е без аналог в Европа, каза министър Боил Банов. Снимки: Емил Л. Георгиев - 45 млн. лв. за суперремонта на НДК (снимки)

Зала 3 - основната пленарна зала за европредседателството - е без аналог в Европа, каза министър Боил Банов. Снимки: Емил Л. Георгиев

Ремонтът на Националният дворец на културата приключи и сградата вече е почти готова да приеме политическите делегации за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това обявиха днес Лиляна Павлова, министър на европредседателството, и Боил Банов, който оглавява културното ведомство, пред медиите, поканени, за да видят за какво са похарчени доста повече пари от първоначално предвидените 17 млн. лева.

Обиколката започна от вход А-6 на НДК, който ще бъде официалният вход за всички VIP делегации по време на европредседателството, съобщи министър Лиляна Павлова. Там ще ги посреща гипсовата отливка на лъва на Андрей Николов, чийто оригинал стои пред паметника на Незнайния воин. Гостите от Европейския съюз ще бъдат заобиколени от изкуство – стенописите „Апотеоз на българския дух“ на Дечко Узунов, „България“ на Светлин Русев, „Човекът и мирът“ на Йоан Левиев, дърворезбите „Пролет“ на Кънчо Цанев, „Триумф“ на Антон Дончев, „Нестинарски празник“ на Ангел Стефанов…

Сумата за ремонта е 45 милиона лева, обяви министър Банов – и те са изразходвани за ремонтиране и реновиране на вътрешни пространства, коридори, фоайета, зали, а част от тях са и 12-те милиона лева, вложени в системите за сигурност, задължителни за толкова представителен международен форум.

„Най-много работа е свършена в изцяло обновената зала 3, основната пленарна зала за европредседателството, където ще се проведат общо 32 събития на най-високо ниво“, посочи министър Лиляна Павлова.

„Уникална и без аналог в Европа“, нарече зала 3 министър Банов.

В зала и са поместени преводачески кабини, които да отговарят на всички изискванията на генерална дирекция „Преводи“ на ЕК. В близост до нея е изградено и ново студио на БНТ.

Не знаем дали зала 3 наистина е уникална и достатъчно функционална, но изглежда фантастично: кръгла и решена основно в сини цветове, от пръв поглед подсеща за някое от големите помещения в космическия кораб „Ентърпрайс“ от „Стар Трек“.

Стълбите към зала 3 са брандирани с девиза „Съединението прави силата“, но така, че горната и долната половина на надписа няма как да се съединят.

„При толкова мащабен ремонт, при това осъществен без спиране на дейността на НДК, е невъзможно всичко да е свършено идеално. Но имаме достатъчно време да оправим пропуските, като например двата теча, които се появиха – каза министър Банов. – Все още има време до 11 януари, когато пристигат първите гости. Дотогава, още в първите почивни дни по празниците, когато Дворецът ще бъде затворен за граждани, той ще бъде основно почистен.“

Министърът на културата подчерта, че основната дейност на НДК като културен център няма да прекъсва за гражданите и по време на европредседателството.

Кадри от разходката на медиите в ремонтирания НДК:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС