Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

46 нови произведения в колекцията на Софийската градска галерия

Направени са откупки и дарения на произведения на Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Елза Гоева, Правдолюб Иванов и др.

Директорката на галерията Аделина Филева и зам.-кметът на София по културата позират Мирослав Боршош разглеждат „Портрет на Маша Узунова“ и „Автопортрет“ на Дечко Узунов. Снимка: СГХГ - 46 нови произведения в колекцията на Софийската градска галерия

Директорката на галерията Аделина Филева и зам.-кметът на София по културата позират Мирослав Боршош разглеждат „Портрет на Маша Узунова“ и „Автопортрет“ на Дечко Узунов. Снимка: СГХГ

Близо 50 нови произведения са постъпили в Софийската градска художествена галерия през изминалата година, съобщиха от културната институция. Общо 46 са новите творби – 11 са откупки и 35 дарения.

Новите произведения са в различни жанрове – графика, живопис, скулптура и съвременно изкуство. Впечатляващи сред тях са графиките на Петър Морозов и Пенчо Георгиев, живописните платна на Дечко Узунов и съвременните творби на Нина Ковачева, Венцислав Венков и Искра Благоева. Някои от тях вече са били представяни от Градската галерия в различни изложби или им предстои да участват в нови в следващите месеци.

Сред най-ценните новопостъпили картини в колекцията на галерията са две работи на Дечко Узунов – „Портрет на Маша Узунова“, изобразяваща първата съпруга на художника, и „Автопортрет“, дарение от наследниците на художника.

Общо 35 са дарените произведения, те идват от частни колекции, от наследници или от самите автори. Сред тях са творби на Елза Гоева и Правдолюб Иванов, както и акварел на Константин Щъркелов.

Единайсетте картини са откупени с бюджет, отпуснат от Столичната община, някои са потърсени от самата галерия, други са били предложени. Преди една работа да стане част от фонда на институцията, тя преминава през художествена комисия, която разглежда и отсява предложенията, проверява също и автентичността им.

В момента в залите на галерията може да се разгледа изложба на скулптора Атанас Дудулов, която бележи 130 години от рождението на твореца (до 20 февруари), и „Салонът на природата“ – 55 живописни произведения на Милко Божков, придружени със стихове от Борис Христов (до 13 февруари).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах