Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националният музей на Шотландия с десет нови галерии

Комплект с аксесоари на сестрата на Наполеон ще бъде показан за първи път в постоянна експозиция

Националният музей на Шотландия ще има над 40% повече изложбена площ. - Националният музей на Шотландия с десет нови галерии

Националният музей на Шотландия ще има над 40% повече изложбена площ.

Националният музей на Шотландия ще отвори десет нови галерии това лято – посветени на наука, изкуство и дизайн. Така културният институт ще увеличи изложбената си площ с почти 50% и ще постави много от съкровищата от хранилищата си пред публиката за първи път.

Проектът на стойност 14,1 милиона паунда ще даде на музея неговата първа модна галерия, където ще има постоянна експозиция на все по-голямата колекция от този сегмент, съобщава „Гардиън“. Сред 50-те хиляди обекта там има дрехи от Мери Куант, Вивиен Уестууд, Ив Сен Лоран, Александър Маккуин – както и сако по дизайн на Елза Шиапарели, дарено на Франсис Олдъм, известен на Острова като Франсис Чудесния.

Един от най-зрелищните обекти, които ще отидат в новите галерии е позлатен пътнически комплект от 250 части – направен за сватбата на сестрата на Наполеон през 1803 г. В него има гребени и четки за коса, кристални бокали, бутилки и чаши, четки за зъби, съдове за чай и кафе, кана и умивалник.

Сред другите рядкости, които най-сетне ще бъдат изложени, попада ръчно рисуван френски вестник от XVIII век, първата пневматична гума на Дънлоп, двигател на самолет, направен от братята Райт през 1910-а, седем години след като осъществяват историческия си първи моторен полет.

Новите галерии ще отворят на 8 юли, като ще добавят над 40% повече изложбена площ на музея. Институтът все още набира средства за осъществяването на проекта, апел, подкрепен и от патрона му Александър Маккол Смит, който нарича музея „място, което свързва Шотландия със света и света с Шотландия“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg