Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Софийската опера в Берлин, Щатс опера – в Пловдив

Вежди Рашидов е обсъдил в Германия възможности за два гастрола

Министър Рашидов, проф. Юрген Флимм, настоящият директор на Щатс опера (вдясно) и Матиас Шулц, бъдещият директор на Щатс опера (вляво). Снимка: Министерство на културата - Софийската опера в Берлин, Щатс опера – в Пловдив

Министър Рашидов, проф. Юрген Флимм, настоящият директор на Щатс опера (вдясно) и Матиас Шулц, бъдещият директор на Щатс опера (вляво). Снимка: Министерство на културата

Софийската опера да гостува в Берлин, а Щатс опера да покаже свой спектакъл в Пловдив. Тези възможности са били обсъдени в Германия по време на среща на министъра на културата Вежди Рашидов с директора на Щатс опера проф. Юрген Флимм. На разговора е присъствал и Матиас Шулц, който от 2018 г. ще поеме директорския пост в прочутия берлински културен институт.

Гастрол на Софийската опера в Щатс опера би бил в рамките на културната програма на Българското председателство на ЕС (2018 г.), а спектакъл на Щатс опера би гастролирал в Пловдив като част от подготовката на града за Европейска столица на културата през 2019-а.

На разговора в Берлин проф. Флимм е поздравил министър Рашидов за амбициозната културна програма, която България подготвя за Българското председателство на ЕС през 2018 г., съобщават от Министерството на културата у нас.

„Разбираме, че искате да покажете в Европа най-доброто от българския талант, а прочутото оперно изкуство на България несъмнено заслужава това“, посочил е проф. Флимм.

Сред подаръците, които той е поднесъл на министър Рашидов, е имало бурканче „Шилеров мед”, произведен от пчелите на покрива на Шилер театър. В момента берлинската Щатс опера играе на сцената на прочутия Шилеров театър, защото сградата на Щатс опера в центъра на Берлин се реставрира и ще отвори врати през есента на следващата година.

Късно вечерта във вторник министър Вежди Рашидов е присъствал и на откриването на изложбата „Съвременно българско изкуство – живопис и скулптура” на изявени български творци, с която галерия „Средец” гостува на Българския културен институт в Берлин. Залата на института е била препълнена, а изтъкнатият пианист проф. Панчо Владигеров е изсвири „Есенна елегия”, написана от знаменития му дядо в Берлин през 20-те години на миналия век, разказват от културното ведомство.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС