Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безсмислената спирала на човешкия живот

„Аз, Сизиф“ на Веселка Кунчева в театър „Азарян“ преди европейското си турне

    „Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение“, пише Албер Камю в „Митът за Сизиф“. Снимки: Иван Дончев - Безсмислената спирала на човешкия живот

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение“, пише Албер Камю в „Митът за Сизиф“. Снимки: Иван Дончев

Безсмислието на човешкия живот в театър „Азарян“. Спектакълът „Аз, Сизиф“ на Веселка Кунчева ще има едно представление на 9 март на най-новата сцена у нас, в Националния дворец на културата. Сред това той тръгва на европейско турне, като е селектиран в програмата на осем фестивала в цели шест страни.

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение“, пише Албер Камю в „Митът за Сизиф“.

Върху това се фокусира и спектакълът на драматурга и режисьор Веселка Кунчева – повторението на едно и също действие, наречено човешки живот.

На осем фестивала в шест държави ще бъде представен „Аз, Сизиф“.

На осем фестивала в шест държави ще бъде представен „Аз, Сизиф“.

„Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот – казва Кунчева. – В спектакъла изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си.“

Повторението на едно и също действие, наречено човешки живот...

Повторението на едно и също действие, наречено човешки живот…

Сценографията и куклите в „Аз, Сизиф“ са дело на Мариета Голомехова, а музиката – на Христо Намлиев. Спектакълът е с участието на Стоян Дойчев, а текстът се изпълнява от Леонид Йовчев. Хореографията е поверена на Мария Димитрова, а осветлението – на Веселин Христов.

Постановката тръгва на световно турне през април. Селектирана е за цели осем фестивала в шест страни, сред които: Лерида, Испания; Сан Себастиан, Испания; Магдебург, Германия и др., където Театър Азарян и Пъпетс Лаб ще представят „Аз, Сизиф”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg