Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Театър „Българска армия“ с Народния: Мутафчиев да се оттегли

21 актьори се включиха в подписка с искане за оставката на председателя на Съюза на артистите

Подписката на театър „Българска армия“ е подписана от общо 21 актьори, сред които Васил Михайлов, Милен Миланов, Иван Радоев, Георги Кадурин, Веселин Ранков, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева... - Театър „Българска армия“ с Народния: Мутафчиев да се оттегли

Подписката на театър „Българска армия“ е подписана от общо 21 актьори, сред които Васил Михайлов, Милен Миланов, Иван Радоев, Георги Кадурин, Веселин Ранков, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева...

И втори столичен театър се включи в призива за оставка на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. От „Българска армия“ изпратиха до медиите кратко съобщение, че подкрепят колегите си от Народния театър „Иван Вазов“ в искането за оттеглянето на Мутафчиев от заемания пост.

Това е поредният културен институт, който надава глас срещу председателя на организацията. Първи този апел отправиха от най-големия българския театър, Народния, чрез отворено писмо:

„Съюзът на артистите е управляван от тяснопартийни интереси, което уронва авторитета на сдружението. Поради това изискваме Христо Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България“.

В техния тон продължиха и актьори от театрите в Шумен, Русе и Велико Търново. В рубриката „На Площада“ артистката Слава Георгиева от Ловешкия театър заяви, че отказва да е представлявана от Мутафчиев пред министерството, както и пред нейната публика.

Вижте още: ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: РЕФОРМАТА НИ ПРЕВЪРНА В „МЕЧКАРНИК“

Христо Мутафчиев има и поддръжници. Подкрепа той получи от своя заместник в организацията Валентин Танев, който коментира, че актьорите в Народния театър за използвани за „нечии интереси“. Писмото пък според него застрашава и съществуването на самия САБ:

„Не е добре и за Съюза на артистите. Той съществува от 1921 г. – най-старият творчески професионален съюз в България е и това, което се случва покрай Христо Мутафчиев днес, може да го унищожи. А в момента в Европа организации като него са две-три… Трябва ли и него да съсипваме?“

Вижте още: ВАЛЕНТИН ТАНЕВ ЗА ПОДПИСКАТА СРЕЩУ МУТАФЧИЕВ В НАРОДНИЯ: ИЗПОЛЗВАТ ГИ

Подписката на театър „Българска армия“ е подписана от общо 21 актьори, сред които Васил Михайлов, Милен Миланов, Иван Радоев, Георги Кадурин, Веселин Ранков, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева…

Вижте и всичко, което те изпратиха до медиите:

Актьорите от Театър „Българска армия” изявяваме подкрепа към отвореното писмо на колегите от Народен театър „Иван Вазов” с искане Председателят на САБ г-н Христо Мутафчиев да се оттегли от заемания пост.

Александър Дойнов

Анастасия Ингилизова

Антоанета Добрева

Асен Шопов

Васил Михайлов

Веселин Анчев

Веселин Ранков

Владислав Виолинов

Георги Кадурин

Георги Къркеланов

Гергана Данданова

Десислава Касабова

Деян Георгиев

Иван Радоев

Милен Миланов

Мимоза Базова

Нели Монеджикова

Радина Кърджилова

Радосвета Василева

Стойко Пеев

Тигран Торосян

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg