СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

48 години след смъртта ѝ, гробът на Яна Язова най-сетне с паметник

„Затуй, че устоях и че не падах, ще ме обича целият народ“ гласи надписът върху камъка

Снимка: Столична община - 48 години след смъртта ѝ, гробът на Яна Язова най-сетне с паметник

Снимка: Столична община

Гробът на Яна Язова в Централните софийски гробища бе отбелязан с надгробен паметник близо половин век след смъртта ѝ. Инициативата за обновяването на мястото на последната ѝ почивка е на Столична община и на изследователите на творчеството на писателката Петър Величков и Атанас Димитров.

Язова умира през 1974 г. при неизяснени обстоятелства, неясно е дори кога е бил последният ѝ ден. Тялото ѝ – със следи от насилие, е намерено в дома ѝ и се предполага, че е загинала около 9 юли, когато е последният текст в личния ѝ дневник. Впечатление прави мистериозното изчезване на неиздадените ѝ произведения, което дава ход на редица теории.

Погребана е на 9 август и досега гробът ѝ нямаше паметна плоча. Освен името и годините на житейския път на писателката, на камъка пише:

„Затуй, че устоях и че не падах, ще ме обича целият народ“.

Негово Преосвещенство белоградчишкият епископ Поликарп отслужи на 26 септември възпоменателна литургия, а актрисата Силвия Лулчева прочете едно от последните стихотворения на поетесата „Ще бъда!…“, от което е взето и двустишието за посланието на плочата.

„Почитаме Яна Язова, възстановихме гроба ѝ, поставихме паметна плоча. Дълг, който имахме към нея, но и към нас като общество – споделя Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по културата, който бе сред присъстващите на скромната церемония. – Трябва да пазим жива паметта за личностите в нашата история, в нашата култура, да предаваме с достойнство към поколенията делото им.“

Предвижда се пейка с фигурата на Яна Язова да бъде поставена в близост до любимия ѝ Софийски университет, съобщават от Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС