Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първенство на разказите за наградата „Хеликон“

Два сборника и един роман са първите номинирани за литературното отличие

През 2015-а нямаше нито един номиниран сборник с разкази. Сега още в първата порция кандидати има цели два сборника. - Първенство на разказите за наградата „Хеликон“

През 2015-а нямаше нито един номиниран сборник с разкази. Сега още в първата порция кандидати има цели два сборника.

„Почти живот” на Рада Москова („Факел”), „Гризли. Нови разкази” на Деян Енев („Рива”) и „Скитникът и синовете” на Александър Секулов („Сиела”) са първите три книги, номинирани за наградата за нова българска художествена проза „Хеликон” тази година, съобщиха от веригата книжарници.

Такова е решението на журито в състав Димитър Шумналиев, председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юри Лазаров.

Деян Енев е носител на наградата през 2004 за „Господи, помилуй”, номиниран е през 2010 за „Градче на име Мендосино” и през 2013 за „Внукът на Хемингуей”. За Александър Секулов това е втора номинация, първата е през 2012 за романа „Господ слиза в Атина”.

Последният носител на наградата „Хеликон“, в края на миналата година, стана Недялко Славов с романа си „432 херца“. Сред номинираните през 2015-а не попадна нито един сборник с разкази – единственият нероман бяха кратките новели на Чавдар Ценов в колекцията „Отклонения наесен“.

Настоящата година обаче започва различно – с цели два сборника, на Деян Енев и Рада Москова.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg