Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой е Банкси?

Учени твърдят, че чрез комбинация от математика, криминалистика и географско профилиране са установили самоличността на художника

Политически ориентираните графити на Банкси го превърнаха в световна знаменитост. - Кой е Банкси?

Политически ориентираните графити на Банкси го превърнаха в световна знаменитост.

Британски учени са използвали комбинация от математика, криминалистика и географско профилиране, за да подкрепят теория за самоличността на мистериозния графити художник Банкси. Изследователи от университета „Куин Мери“ в Лондон посочват, че моделът на разположение на творбите на Банкси потвърждават, че той е Робин Гънингам – предположение, съобщено първо от „Дейли Мейл“ през 2008-а.

Политически ориентираното улично изкуство на Банкси го превърна в световна знаменитост, въпреки че неговото истинско лице така и не е потвърдено. Последният проект на художника бе и неговият най-голям – лунапаркът на шока Дисмаленд, издигнат в пълна тайна и обединяващ творби на световноизвестни автори.

Вижте още: ДИСМАЛЕНД НА БАНКСИ – БРИЛЯНТЕН САРКАЗЪМ И АНАРХИЯ

Настоящото изследване, публикувано в „Журнал на пространствената наука“ и цитирано от британските медии, анализира поредица от местонахождения на графити на Банкси в Лондон и Бристъл и тяхното картографиране спрямо определени позиции – като домовете на хора, за които има подозрения, че са мистериозният художник.

„Нашите анализи подчертават зони, свързани с един обещаващ кандидат (например дома му) и поддържат идентификацията му като Банкси – се казва в изследването. – По-общо казано, тези резултати подкрепят предишни предположения, че анализът на дребни терористично-ориентирани актове (напр. графити) би могъл да помогне да се локализират терористични бази преди настъпването на сериозни инциденти, и предоставят изумителен пример за прилагането на модела към сложния проблем от реалния свят.“

Един от учените, Стив льо Комбер, казва пред Би Би Си:

„Бих бил изненадан, ако не е Гънингам, дори и без нашия анализ. Но е интересно дали работата ни предлага допълнителна подкрепа на тази теза“.

Би Би Си съобщава също, че юридическият екип на Банкси се е свързал с ръководството на университета с притеснения за това как изследването ще бъде представено пред обществото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg