Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гърция с урок по човечност на Евровизия

Южната ни съседка избра за конкурса песен за бежанците

Песента на Гърция смесва хип-хоп с традиционни местни фолклорни мотиви, изпълнени с лира и тъпани. - Гърция с урок по човечност на Евровизия

Песента на Гърция смесва хип-хоп с традиционни местни фолклорни мотиви, изпълнени с лира и тъпани.

Гърция ще даде урок по човечност на света чрез песента, с която ще участва на тазгодишната Евровизия. За разлика от предходни години, този път изпълнителите са били избрани не чрез конкурс, а директно от новото ръководство на националната телевизия EPT. Южната ни съседка ще бъде представена на музикалното събитие през май от солунската група ARGO с песента Utopian Land, предава гръцкото издание „Прото тема“, цитирано от БТА.

Парчето смесва хип-хоп с традиционни местни фолклорни мотиви, изпълнени с лира и тъпани. В текста са вплетени стихове на английски език, както и пасажи на понтийски диалект – от Северна Гърция, откъдето са и ARGO.

„Ще участваме с едно оптимистично леко парче, с гръцка мелодия и стихове, в което се говори за всичко, което изживява гръцкият народ при тежките икономически мерки и за борбата на бежанците, като по този начин ще дадем урок по човечност на света“, коментира Дионис Цакнис, директор на ЕРТ.

Тази година Евровизия ще се проведе в шведската столица Стокхолм от 10 до 14 май.

Конкурсът вече придобива политическа окраска, след като стана ясно как ще се представи Украйна. Песента „1944“ на Джамала разказва за Сталин и депортацията на татарското малцинство от Кримския полуостров. Тя беше избрана след гласуване на сайта на украинската национална телевизия, но скоро след това получи критики, че противоречи на едно от основните правила на Евровизия – без политика.

Покрай националния конкурс за представител на Словения пък бе изпълнена и политическа сатира – Put In, Put Out. Песента и видеото към нея бързо станаха популярни в социалните мрежи заради осмиването на имперските амбиции на Русия и Владимир Путин, което наложи авторите ѝ да напомнят, че тя не е кандидатът на страната на Евровизия.

Вижте още: ПЕСЕН ОСМЯ ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ НА ПУТИН (ВИДЕО)

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg