Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Киното с удар срещу пиратите, пускат премиерите и директно в дома ни

Питър Джаксън, Стивън Спилбърг и Джей Джей Ейбрамс подкрепят новата услуга на основателя на „Напстър“ Screening Room

Възможно е да гледаме следващия епизод на „Междузвездни войни“ у дома, в хола си, в деня на световната му премиера. - Киното с удар срещу пиратите, пускат премиерите и директно в дома ни

Възможно е да гледаме следващия епизод на „Междузвездни войни“ у дома, в хола си, в деня на световната му премиера.

Холивудските титани Питър Джаксън, Стивън Спилбърг и Джей Джей Ейбрамс, се наредиха сред подкрепящите новата услуга, благодарение на която бихме могли да гледаме блокбъстърите у дома си още в деня, когато излизат по киноекраните.

Режисьорът на „Властелинът на пръстените“ Джаксън беше сред най-изявените противници на други досегашни опити да се изпрати в историята дългогодишната практика „кино прозорец“, която разделя датата на кинопремиерата от дебюта на филма на домашно видео. Но в момента е сред най-известните защитници на услугата, наречена Screening Room („Прожекционна зала“), предложена от основателя на „Напстър“ Шон Паркър. Пред списание „Върайъти“ Джаксън изрази мнение, че новата технология по-скоро ще разшири публиката, отколкото да убие кината.

„Имах притеснения относно „DirecTV“ през 2011 г., защото вярвам, че тази концепция би довела до канибализация на приходите от киносалоните и тежки щети за филмовия бизнес – казва Джаксън. – Услугата „Screening Room обаче, е замислена да обхване обхване тази публика, която напоследък не ходи на кино.

Критичната разлика с подхода на DirecTV – заедно със силната антипиратска стратегия на Screening Room, са основните причини да подкрепя услугата. Screening Room ще разшири публиката на филма – но не като го свали от екрана, за да го вкара в хола ви. Тази система няма да ощети собствениците на киносалоните. Напротив – тя е структурирана в подкрепа на дългосрочното здраве на всички участници в производството и разпространението на филми“.

Според плана на Шон Паркър, новите филми ще се предлагат в САЩ за 50 долара, като до 20 от тях ще отиват за компенсация на киноразпространителите за техните евентуални загуби. Абонати ще получават и два безплатни билета, с които ще могат да гледат филма, който са си поръчали и на голям екран.

„Върайъти“ съобщава, че Спилбърг и Ейбрамс също са сред собствениците на акции в Screening Room, заедно с други знаменитости като Рон Хауърд, Мартин Скорсезе и Франк Маршал.

„Върайъти“ вече писа и за „сериозен интерес” към Screening Room от страна на студиата „Юнивърсал“, „Фокс“ и „Сони“, а също и от една от най-големите американски киновериги, AMC. Услугата ще бъде на разположение чрез устройство, струващо 150 долара, снабдено с антипиратска технология, но Паркър все още не е обяснил как ще работи тя.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС