Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Инвеститорът, срутил Тютюневия склад: Грижа ни е за наследството

В отворено писмо „Одрин 8“ посочва, че реставрира подобни сгради по „перфектен начин“

Идеен проект за сграда в близост до срутения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8. Снимки: Дружество Одрин 8 - Инвеститорът, срутил Тютюневия склад: Грижа ни е за наследството

Идеен проект за сграда в близост до срутения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8. Снимки: Дружество Одрин 8

Дружеството, което стои зад сриването на тютюневия склад в Пловдив, твърди, че сградата никога не е имала статут на паметник на културата, имало е строително разрешение до кота 0, но дори и така – намеренията му са били да запази интересната в архитектурно отношение фасада. В писмо до медиите, подписано от „Одрин 8“ и изпратено от електронна поща в gmail.com, се посочва, че изграденият проект за склада е още от 2010 година.

В текста, публикуван от Клуб Z, се обяснява, че дружеството вече е инвестирало в подобни емблематични сгради – като здание на ул. „Иван Вазов“ 42, където в момента се помещава телевизия. От „Одрин 8“ пишат, че са я реставрирали по „перфектен начин“, независимо, че никой не е изискал от тях съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Дружеството категорично настоява, че има отношение и опит към сгради паметници на културата – и разбира „чувствителността на пловдивчани към сгради с архитектурна и историческа стойност“. Затова и търси по-активен диалог, за да демонстрира „на какво ниво реализираме инвестиционните си намерения“.

Предлагаме ви пълния текст на писмото, заедно с придружаващите го снимки.

„Одрин 8“ ЕООД

14 „Gustav Vaygand“ str.
4000 Plovdiv
Bulgaria

Информация до медиите

С оглед на изключително високия обществен интерес към инвестиционния проект на дружеството ни на ул. „Одрин“ 8, бихме искали да заявим категорично, че във всичките си действия досега сме се ръководили и ще продължим да се ръководим от закона, спазвайки разпоредбите му, в диалог с институциите и в името на това в град като Пловдив да се реализират добри проекти, които развиват бизнеса и създават работни места.

В същото време, ние разбираме чувствителността на пловдивчани към сгради с архитектурна и историческа стойност и по тази причина категорично заявяваме, че дружеството ни „Одрин“ 8 е инвеститор, който има отношение и опит към сгради-паметници на културата.

Показват го досегашни наши проекти.

Представяме ви визуализации на други наши проекти с тютюневи складове на улиците „Иван Вазов“ и „Екзарх Йосиф“. Бихме се радвали чрез вас те да достигнат до пловдивчани. Ние самите ще потърсим още по-активен диалог, за да покажем на какво ниво реализираме инвестиционните си намерения.

Ще посочим и още една наша инвестиция – красива къща, която няма как да не сте забелязали, защото тя се отличава като една от малкото реновирани сгради на улица „Иван Вазов“ – намира се на номер 42, където се помещава Телевизия „Европа“. Сградата е паметник на културата и попада в охранителната зона. Ние я реставрирахме по перфектен начин, съобразявайки се с архитектурата, независимо, че никой не изиска от нас съгласуване с НИНКН, като в задния двор на имота издигнахме нова сграда.

По същия начин – отговорно, подходихме и към сградата на „Одрин“ 8. Работейки по реализацията на инвестицията ни, ние още от самото начало сме наясно, че сградата не е паметник на културата, но въпреки това създадохме през 2010 година проект, който да запази интересната в архитектурно отношение фасада. Той ясно показва намеренията ни и не е променян през всичките тези години. Не е представян в общината към момента на издаване на строителното разрешение. Важно е да уточним, че самото строително разрешение, което имаме, е до кота 0.

Ще се радваме, ако чрез вас до обществеността стигне проекта, с който ние отчитаме, че става дума за сграда, която с едно или друго архитектурно решение – трябва да остави знак и бъде запазена. Самите ние ще го покажем публично пред пловдивчани.

Заявяваме категоричното си намерение да продължим активен диалог с институциите пред обществеността. Вярваме, че в името на това в Пловдив да се реализира още един успешен инвестиционен проект – трябва да се намери най-доброто решение.

В тази посока подкрепяме и усилията на Община Пловдив за изясняване на ситуацията и изискването на необходимите документи от Министерството на културата и НИНКН, тъй като сме убедени, че общинската администрация и главният архитект са предприемали действия единствено съобразно закона.

„Одрин“8 ЕООД

17 март 2016

Пловдив

Идеен проект за сграда в близост до срутения Тютюнев склад.

Идеен проект за сграда в близост до срутения Тютюнев склад.

Как би изглеждал складът на ул. „Одрин“ 8 по идеята на инвеститорите.

Как би изглеждал складът на ул. „Одрин“ 8 по идеята на инвеститорите.

sklad3

sklad4

Реставрирана сграда в близост – на телевизия „Европа“

Реставрирана сграда в близост – на телевизия „Европа“

sklad6

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС