5,5 млн. причини да убиеш дърво и държава

В Разград изсъхнаха стотици туи, засадени със саксиите - платени с народна пара

Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - 5,5 млн. причини да убиеш дърво и държава

Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Да засадиш дърво, да построиш дом, да отгледаш дете… Казват, че това били целите на земното ни битие. Домове вдигаме като замъци, деца отглеждаме като принцове. С дърветата нещо не ни се получава. Може би защото очакваме, че няма да вкусим плодовете им приживе и няма смисъл да се морим за някой друг, който ще ги бере. Това мислене, което в същността си обрича света на болезнена временност, е пагубно, но вездесъщо.

В Разград преди година и половина похарчили 5,5 милиона лева за озеленяване. Избрали лесните за отглеждане туи – засаждаш ги и оставяш слънцето и дъждът да се грижат за тях. Тази година погледнали – дръвчетата били мъртви. Разкопали да видят защо. Оказало се, че тези, които са ги садили, са ги заравяли заедно със саксиите в земята, съобщи в репортаж Би Ти Ви.

За година и половина 5,5 милиона лева са умрели под слънцето и дъжда. По-страшното е, че стотици дръвчета са били убити от нечия глупост, мързел, безхаберие… Сякаш са зазидали деца в стаи без изход и са се надявали да ги видят живи година и половина по-късно.

Някакви хора са били толкова глупави, че не са се досетили, че трябва да махнат разсадните контейнери от корените на дръвчетата. Или ги е домързяло да се туткат с досадното измъкване на стотици пластмасови саксии от коренищата. А може да не са им платили достатъчно, за да се замислят. Не са техните дръвчета в техния двор, че да им пука. Не са дали пари от джоба си, че да ги заболи.

Това мислене, което смъртта на стотици туи в Разград изкара на бял свят, е масово, навсякъде и за всичко. То е заразно, пандемично. Вече се е разпростряло върху цялото общество. Същото мислене е причина да носим маски под носа или изобщо да не ги носим – „не ми пука”, „и така може”, „който го е страх, да се пази”. Същото мислене е причина да няма лекарства в аптеките – „моето е най-важното”, „не ми дреме какво ще стане с другите”. Заради този мисловен недъг умират хора по пътищата – „никой няма да ми каже как се кара”, „аз знам по-добре от ония, дето пишат правилата”. Най-меката проява на това сгрешено мислене е неграмотната употреба на българския език, елементарните грешки, които го убиват.

Време е да разберем, че безхаберието и глупостта са екзекутори. Виждаме го, когато умират стотици туи. Не си даваме сметка, че отдавна се случва и с хора. Здравеопазването например днес издъхва, защото не сме се грижили за него навреме, посадили сме го със саксията, надве-натри, през куп за грош. Колкото да покажем, че е налично, да извадим документи, че сме платили куп пари за него. А щом сме ги платили, значи е налично.

Те и туите са налични. Само че са мъртви.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах