Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

5 февруари: Хора на Луната, християни на кръста

Мъченичество на Павел Мики, Якоб Кисай, Йоан Соан от Гото и Петрус Батиста в Япония през 1596 г., гравюра на Абрахам ван Дипенбек - 5 февруари: Хора на Луната, християни на кръста

Мъченичество на Павел Мики, Якоб Кисай, Йоан Соан от Гото и Петрус Батиста в Япония през 1596 г., гравюра на Абрахам ван Дипенбек

На петия ден от февруари 62 г. сл. Хр. градчето Помпей в подножието на вулкана Везувий е уплашено от земетресение. Седемнайсет години по-късно Помпей и съседният град Херкулан ще бъдат унищожени от изригване.

1204 г. Византийската столица сменя трима императори с едно и също име за по-малко от година: на тази дата Алексий V сяда на трона, наследявайки Алексий ІV и Алексий ІІІ (които са чичо и племенник). Никой от Алексиевците не успява да реши най-належащия проблем: откъде да намери пари, с които да плати на кръстоносната армия пред стените на града и тя да се махне. През април на кръстоносците ще им омръзне да чакат и ще превземат Константинопол (за втори път през последната година).

Анри дьо Бурбон, крал на Навара, напуска католическата вяра и оглавява протестанткската фракция във френските Религиозни войни през 1576. Тринайсет години по-късно, вече като победител, той отново ще прегърне римското изповедание, защото Париж си струва една литургия, а не е лошо човек да бъде крал и на цяла Франция. За чест на Анри ІV той позволява католици и протестанти да практикуват религията си в мир.

5 февруари 1597 г.: двадесет и шестима християни, както португалци, така и японци, са разпънати на кръст в Нагасаки заради новата, антихристиянска политика на управлението на пълководеца Хидейоши в Япония. Япония навлиза в над двувековен период на изолация от света, а християнството се превръща в преследван култ.

В 1818 г. френският генерал Жан-Батист Бернадот става крал на Швеция. Династията му царува и досега. Няколко години по-рано Наполеон го е изпратил в Стокхолм, защото старият шведски владетел иска да осинови наследник, на когото да остави страната. Иронията е, че на гърба на революционния генерал е татуиран надписът: „Смърт на кралете!”

През 1822-а умира Али паша, владетелят на Янина, цял Епир и по-голямата част от Албания, един от онези своеволни управители на провинции, които разкъсват Османската империя на части в периода на нейната задълбочаваща се слабост.

Влашко и Молдова се обединяват в Съединено княжество, което поставя основата на бъдещата Румъния през 1859 г. Време е за нови нации.

В 1885-а, годината на българското Съединение, белгийският крал Леополд ІІ превръща Конго в свое частно владение. Белгийската либерална конституция е пример за Търновската; Сакс-Кобург-Готската династия изискано царува, без да управлява в Брюксел… но в Конго крал Леополд създава един от най-кървавите колониални режими в историята.

1909 г. На една и съща дата е изобретен бакелитът и Руската империя официално признава българската независимост. Ура!

На 5 февруари 1917 г. американският Конгрес приема Имиграционния акт, с което за първи път ограничава свободното навлизане на чужденци в Съединените Щати. За разлика от днес, тогавашният президент Удроу Уилсън е бил против подобна политика.

В 1920 г. се ражда дъщерята на нашия поет Гео Милев, бъдещата детска писателка Леда Милева. Тя умира на същия ден през 2013 г.

Чарли Чаплин показва пред публика своя последен ням филм, „Модерни времена”. Годината е 1936.

На 5 февруари 1939 г. републиканският режим пада в Каталония и Франсиско Франко се провъзгласява за каудильо, тоест вожд на Испания.

В 1958 г. Гамал абд ел-Наср става президент на Обединената арабска република, включваща Египет и Сирия. На същия ден САЩ установяват необяснимата липса на една от водородните си бомби.

През 1971 мисията „Аполо 14” осъществява поредното успешно човешко кацане на Луната.

И най-сетне, на 5 февруари 1985 г. кметовете на Рим и Тунис си стискат ръцете и сключват договор за приятелство между двата града. Така най-сетне официално приключва Третата пуническа война, в която Римската република е изравнила античния Картаген със земята. И е посипала руините със сол.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах