Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

5 г. затвор за тази дупка в Моне

Нападателят искал да си го върне на държавата

„Аржантьойски пейзаж със самотна платноходка” на Клод Моне се оценява на 10 млн. долара. - 5 г. затвор за тази дупка в Моне

„Аржантьойски пейзаж със самотна платноходка” на Клод Моне се оценява на 10 млн. долара.

Присъда 5 години затвор получи мъж, пробил дупка в картина на импресиониста Клод Моне. 49-годишният Андрю Шанън напада шедьовъра „Аржантьойски пейзаж със самотна платноходка” с юмрук през 2012 г. в Националната галерия на Ирландия и й нанася сериозни поражения. Почти унищожената творба е оценявана на около 10 млн. долара.

След като бил арестуван, вандалът обяснил пред разследващите полицаи, че искал „да си го върне на държавата“. На последвалия процес обаче версията му била различна – Шанън казал, че инцидентът е станал по случайност, вероятно му е прилошало и се е подпрял върху творбата.

Новите показания обаче не помогнали. В съда били изгледани записи от охранителните камери, от които става ясно, че нападателят е действал напълно осъзнато. В крайна сметка съдът признал Андря Шанън за виновен в умишлено повреждане на картината.

След като излежи 5-годишната си присъда, Шанън няма да бъдат допускан в галерии в продължение на 15 месеца.

Аржентьойският пейзаж на Моне е реставриран и поставен на мястото си под защитно стъкло.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС