Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

5 хил. лв. глоба за организатора на масовото изкачване на Мусала

Походът се състоял на територия в планината, където не е разрешено струпването на големи групи хора

Слави Панайотов повежда похода към върха, въпреки забраната на парк „Рила“, твърди директорът на защитената територия. Снимка: Стопкадър - 5 хил. лв. глоба за организатора на масовото изкачване на Мусала

Слави Панайотов повежда похода към върха, въпреки забраната на парк „Рила“, твърди директорът на защитената територия. Снимка: Стопкадър

Влогърът Слави Панайотов, повел над 1500 младежи на изкачване на Мусала, ще бъде глобен с 5 хил. лв. от Национален парк „Рила“. Оказва се, че трасето на похода е попаднало в зона, в която не е позволено струпването на много хора, и това в съответния ден е нарушило дневния капацитет на върха.

Походът се състоя на 27 юли, целта на Панайотов бе да отпразнува заедно с последователите си събирането на 500 хил. харесвания на канала си в Ютюб, както и да покаже на младежите, че висенето в интернет има алтернатива и това е изкачването на планински върхове. Заедно с ентусиазма от изкачването на най-високата точка на територията на България, идва и неприятната изненада – 5 хил. лв. глоба за нарушаване на правилата на защитената местност, най-високото наказание за физически лица. Съответните институции са били известени от организатора предварително, но реакция от тях по случая нямало, твърди влогърът.

Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“ разказва пред Би Ти Ви, че Панайотов се е отнесъл грубо към служителите, обидил парковата охрана и отказал да съдейства. От парка твърдят, че са забранили изкачването още преди то да се състои. На организатора на изкачването ще бъде съставен акт и наказателно постановление.

В отговор той заяви, че ще обжалва решението и има намерение да организира голямата си фен база за „градски поход“ от Министерски съвет до Парламента. За глобата се допитва до помощ отново до почитателите си, като мнозина от тях са изказали готовност да подкрепят финансово Панайотов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Бихте ли ме последвали да излезем на мирно шествие с искане цялото това безумие покрай глобата и неразборията покрай парковете на България да бъде разрешена най-накрая? Това си е сериозна стъпка, затова искам първо да се допитам до вас, голямото и силно семейство на „The Clashers“, казва „обезвереният от българската държава“ Панайотов във видео в Ютюб.

Междувременно в социалните мрежи бе разпространен стопкадър от видеото на влогъра от похода, където се вижда как един от ентусиастите е потопил краката си в рилско езеро.

Аз вече съм отчаян от нашата държава. Всяко едно добро дело се наказва… Просто нямам думи… Затова в България няма да останат млади и дейни хора“, написа Панайотов във Фейсбук страницата си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах