Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

5 кг стара хартия = 1 нова книга

Деветото издание на кампанията ще се проведе в София, Добрич и Русе

За осемте години на инициативата са се включили над 50 хил. деца, предали за рециклиране общо 267,5 тона хартия. Снимка: Книжен център „Гринуич“ - 5 кг стара хартия = 1 нова книга

За осемте години на инициативата са се включили над 50 хил. деца, предали за рециклиране общо 267,5 тона хартия. Снимка: Книжен център „Гринуич“

В първия уикенд след началото на новата учебна година 5 килограма стара хартия отново ще се равняват на една детска книжка. Кампанията „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе за девети път. Три общини се включват тази година в инициативата, която учи децата да се отнасят по-отговорно към планетата – София, Добрич и Русе. В столицата кампанията ще се проведе на 19 септември пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ от 10 до 19 ч.

Правилата на кампанията са вече добре познати на малките екоактивисти – всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една нова детска книга по избор. Насърчава се депозирането на допълнителни 5 кг хартия или повече, което гарантира още една книжка. Независимо дали количеството е точно 5 кг или надвишава това тегло, едно дете може да си тръгне с не повече от две книжки.

Сред заглавията, които малките читатели може да получат за допълнителните 5 кг стара хартия, е ново издание на „Пазители на планетата“, книжка с факти, активности и съвети, които представят на децата нуждата от компостиране, намаляване на употребата на пластмаса, почистването на плажовете и опазването на дивата околна среда. „Пазители на планетата“, или вече познатите заглавия „Ти можеш да спасиш планетата“ и „Грийн тийн“, ще бъдат подарък за всички, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране.

Организатори на кампанията са Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“. Тази година тя се провежда под надслов „Почисти и прочети“ и ще представи пътя на хартията –  от дървото, през създаването на книги за библиотеките или хартиени опаковки до сините контейнери на „ЕКОПАК България“ и центровете за рециклиране, където хартията заживява нов живот.

В Добрич „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе на 25 септември на пл. „Свобода“ от 10 до 13 ч. и ще бъде част от честванията по случай празника на града. В Русе инициативата ще се състои на 26 септември на пл. „Свобода“, пред хотел „Дунав“, от 10 до 13 ч. Събитието в София традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. За осемте години досега в инициативата са се включили над 50 хил. деца, предали за рециклиране общо 267,5 тона хартия. За това са получили билзо 59 хил. книжки и са помогнали за спасяването на 3478 дървета от изсичане. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Велико Търново и Плевен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС