Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

50 години по-късно: осъдиха убийците на чилийския бард Виктор Хара

Певецът е убит на стадион от хора на Пиночет

Виктор Хара пее през 1969 г. в Хелзинки срещу войната във Виетнам. Снимка: Уикипедия - 50 години по-късно: осъдиха убийците на чилийския бард Виктор Хара

Виктор Хара пее през 1969 г. в Хелзинки срещу войната във Виетнам. Снимка: Уикипедия

Върховният съд на Чили изнесе окончателната си присъда по делото за задържане, измъчване и убийство на певеца Виктор Хара през 1973 г., съобщава вестник „La Tercera“.

Шестимата бивши военни от хунтата на Пиночет са на възраст между 73 и 85 години и са осъдени на 15 години и един ден по обвинение в убийство и на още 10 години и един ден по обвинение в отвличане и задържане. Още един обвиняем, бивш офицер, е осъден съответно на 5 и 3 години затвор за прикриване на убийства и отвличания. Решението на съда освен това включва и изплащане на 2 милиона долара на роднините на убития.

40-годишният Виктор Хара, член на Комунистическата партия на Чили, известен певец, театрален режисьор и композитор, е бил арестуван и убит в първите дни след преврата на Аугусто Пиночет заради подкрепата си за сваления президент Салвадор Алиенде. Той е бил един от десетките хиляди задържани на стадион „Чили“, който сега е преименуван в чест на певеца на стадион „Виктор Хара“. Той е бил отделен от другите затворници и разстрелян в съблекалнята на стадиона, като в тялото му са намерени 44 куршума, а 56 от костите му са били счупени. Тялото му е било захвърлено в близост до гробище в предградие на Сантяго и после вкарано в общ гроб. Чак през 2009 г. останките му са идентифицирани и погребани в столицата.

Заявление за убийството на Виктор Хара е било подадено към властите през 1978 г. Две десетилетия то не е било разследвано, докато през 1998 г. Пиночет не е бил арестуван в Лондон, уточнява „Ел Паис“. Изданието отбелязва, че осъдените убийци на Виктор Хара ще бъдат изпратени в затвора, независимо от преклонната им възраст.

Виктор Хара е важна част от културния контекст на левите движения и социалистическите страни в края на ХХ век. В една от песните на групата „Ю Ту“ – „One Tree Hill“ – от 1987 г. има строфа, посветена на него:

Хара изпя своята песен, оръжие в ръцете на любовта, знаеш, че кръвта му още плаче от земята“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg