Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

50 години с гласовете на „Хоризонт” и „Христо Ботев”

Преди 5 десетилетия Първа и Втора програма на Радиото получават имена

Паметни моменти от историята - горе: Апостол Карамитев, Виолета Бахчеванова и Коста Цонев в Радиотеатъра; долу вляво: строителството на сградата на БНР; долу вдясно: Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Стоянка Мутафова в Радиотеатъра. Снимки: БНР - 50 години с гласовете на „Хоризонт” и „Христо Ботев”

Паметни моменти от историята - горе: Апостол Карамитев, Виолета Бахчеванова и Коста Цонев в Радиотеатъра; долу вляво: строителството на сградата на БНР; долу вдясно: Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Стоянка Мутафова в Радиотеатъра. Снимки: БНР

Програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” на Българското национално радио днес стават на 50. Празникът ще бъде отбелязан с нови обединяващи звукови сигнали за всички национални и регионални информационни емисии на БНР. Те ще звучат в ефира на двете национални и деветте регионални програми на радиото.

Новите сигнали са създадени от Марио Балтаджиев и са изпълнени и записани от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Марк Кадин в Първо студио на Българското национално радио.

На 4 януари 1971 г. тогавашната Първа програма на БНР започва да излъчва под името „Хоризонт”, а Втора се превръща в „Христо Ботев”. Няколко години по-рано – през 1966 г. – е създадено седмичното предаване „Хоризонт – радиостанция на младежта”, което печели голяма популярност и дава името си на обновената програма. Тя е информационно-музикална, заимствала формата си от стандартите на френската радиопрограма „Франс Интер”. Особени заслуги за създаването на новата програма имат проф. Веселин Димитров и Еди Емирян, които са и сред първите журналисти-водещи в медията.

Българското радио по това време вече има сериозни традиции. След първите опити за радиоразпръскване през 1929 г. и първите редовни частни радиопредавания от 1930 г., то е държавна структура, създадена с указ на цар Борис ІІІ през 1935 г., и включваща Радио София, Радио Варна и Радио Стара Загора. Втора програма на Радио София работи от 1946 г. Днес БНР има две национални и девет регионални радиопрограми.

Поредица от празнични предавания, юбилеен подкаст, дигитална и фотоизложба са част от радиосъбитията, с които националните програми на Радиото ще отбележат 50-годишнината си. Те ще звучат както в ефира на двете програми, така и в сайта на БНР.

Днес слушателите успяха да си припомнят емблематични предавания от историята на програма „Хоризонт” като „Дела и документи“, „Ранобудното петленце“ и „Нивото на река Дунав в сантиметри“.

Юбилеен подкаст „Радиото помни“ в сайта на БНР представя в автентични записи изминалите 50 години за България и света в ефира на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“. Включен е обзор на новините за събитията и гласовете на личности, променили политиката, културата, науката и спорта от 1971 г. до днес и достигнали до нас от радиото. Звуковите картини на пет забележителни десетилетия са представени от петима журналисти от Българското национално радио.

Подкастът със знаковите събития от едно десетилетие в хроника от автентични записи от фонда на БНР ще бъде публикуван всяка седмица, началото е на 4 януари 2021 г. Първият епизод ще представи 70-те години на ХХ век в ефира на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ – десетилетието, което започва със създаването на двете национални програми. Припомнени са емблематични новини – за новата Живкова Конституция и новия Български патриарх Максим, смъртта на футболните легенди Гунди и Котков, съобщена за първи път от Радио Белград, докато медиите в България чакат разрешение от ЦК на БКП, прякото излъчване на тържественото посрещане на Мария Гигова след втората ѝ титла в Хавана, среднощната информация за полета на Георги Иванов и гласът му от Космоса, аферата Уотъргейт и оставката на Никсън.

Две дигитални фотоизложби „50 години в 50 кадъра“ на сайта на БНР ще проследят живота на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“. Поместени са забележителни кадри от гостуването на най-ярките български творци в студиата на медията, първата копка и строителството на новата сграда на националното радио, отразяването на незабравими спортни събития, моменти от любими предавания като „Тромбата на Вили“ и „Ловци на атоми“, разцвета на радиотеатъра, наградите „Сирак Скитник“…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg